Číňané jsou blízko k rozpoutání světové války. Západ zdvihá varovný prst

"Číňané tlačí na odhodlání USA a dodává jim odvahu, že USA mají nyní na světové scéně zjevnou slabost v souvislosti s našimi rozhodnutími v Afghánistánu, na Blízkém východě a na Ukrajině," řekl Hewett webu Express.

Není podle něj úplně jasné, co by v Jihočínském moři mohlo konflikt vyvolat. "Je tam spousta 'šedých míst' ohledně toho, co by znamenalo válku. V zásadě obavy nevzbuzuje ani tak válka jako spíš, že se USA nebo Čína tak přepočítají, že tím nakonec začnou válečný konflikt," popsal.

Admirál má obavy například z čínské agrese na Filipínách nebo diplomatickými roztržkami mezi zeměmi na summitech. Čína se tak posunuje k takzvané červené linii, za kterou už by byl otevřený konflikt.

[chooze:article;value:551475]

"Nemyslím si, že bychom právě teď směřovali ke konfliktu. Číňané jsou vždy velmi dobří v tom, že se dostanou až k hranici, ale nepřekročí ji," poznamenal však Hewett.

Napětí mezi Filipínami a Čínou ale stoupá, upozornil deník Washington Post. "Jak jsem již řekl, jakýkoli útok na filipínská letadla, plavidla nebo ozbrojené síly v Jihočínském moři by vedl k uplatnění naší smlouvy o vzájemné obraně," varoval americký prezident Joe Biden.

Zároveň rostou obavy z čínského útoku na Tchaj-wan. "Světová válka by začala hrozit, až pokud by se střetly Spojené státy s Čínou. Krok za krokem se ale bezpečnostní situace ve světě zhoršuje," upozornil dříve dříve pro TN.cz bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.