Číňané mají Putina za blázna. Vytvářejí plán, co bude s Ruskem po válce

Čína začíná pomalu počítat s tím, že Rusko na Ukrajině prohraje. Nejmenovaný představitel nejlidnatější země světa to řekl deníku Financial Times.

"Putin je blázen," prohlásil zdroj. "O zahájení invaze rozhodla velmi úzká skupina lidí. Čína by neměla jen tak následovat Rusko," dodal.

Peking tak do svých dlouhodobých geopolitických plánů zahrnul možnost, že mocenský status Ruska se po skončení konfliktu výrazně propadne. Mají za to, že oslabí jak ekonomicky, tak diplomaticky.

[chooze:article;value:483405]

Čínské představitele mělo také urazit, že Moskva v předstihu Peking o zahájení invaze neinformovala ani s ním nekonzultovala pravděpodobné dopady.

Podle odborníka na čínskou politiku Jü Ťieho v zamýšlené otočce v přístupu k Rusku hraje také obava Pekingu z dalšího zhoršování vztahů se Západem. "Z diplomatického hlediska je jasné, že Peking doufá, že se nestane nepřítelem žádné západní země. A už vůbec se nechce dostat do izolace," řekl.

O horšících se čínsko-ruských vztazích se mluví už delší dobu. Nespokojenost s děním na Ukrajině měla vygradovat v prosinci, kdy si údajně čínský prezident Si Ťin-pching od Vladimira Putina vyžádal datum, do kterého válku ukončí, připomněl list Daily Mail.

Putin si volal s čínským prezidentem. Doufá, že ho navštíví v Moskvě (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.