Moderní bydlení

Číňané se už rozhodli, kdy rozpoutají válku. Západ na to bude reagovat

Obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy možná v budoucnu nebude jediným konfliktem mezi těmito dvěma mocnostmi a jejich spojenci. V reakci na údajnou plánovanou invazi Číny na Tchaj-wan, který Čína považuje za součást svého území, se americké námořnictvo podle časopisu Popular Mechanics připravuje na boj.

Čínský prezident Si Ťin-pching řekl své armádě, že se musí do roka připravit na napadení Tchaj-wanu. S odvoláním na americké zpravodajské služby o tom v květnu informoval portál Defense News s tím, že to však neznamená, že Čína zemi do roka napadne.

Dnes už bývalý šéf amerického velitelství pro Indopacifik Phil Davison prohlásil v roce 2021 v Kongresu, že Čína se připravuje na invazi na Tchaj-wan, kterou by měla spustit roku 2027. Čína tuto zemi považuje za součást svého území. Nicméně prezident Joe Biden v roce 2022 slíbil, že USA budou Tchaj-wan před případnou čínskou invazí bránit.

[chooze:article;value:568496]

Vzájemné vztahy USA a Číny se zhoršily už před rokem 2021. Způsobila to, mimo jiné, konfrontační rétorika tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, který z velké části reagoval na agresi samotného Pekingu, který začal svou armádu výrazně posilovat.

Americké i čínské námořnictvo se předhánějí v tom, aby se připravily na válku, která může přijít už za tři roky. "Amerika nebude bojovat s Čínou sama," prohlásil námořní analytik Craig Hooper z Themistocles Advisory Group. Spolehnout se mohou na své spojence v regionu – Japonsko, Jižní Koreu nebo Austrálii. "Právě teď se američtí spojenci v Tichomoří připravují na podporu předsunutého nasazení amerických námořních jednotek," popsal Hooper.

Na druhou stranu Čína má v asijsko-pacifickém regionu pouze jednoho spojence, který stojí za zmínku – Rusko. Jeho loďstvo se však od konce studené války dramaticky zmenšilo, používá jinou techniku než Čína a jeho přístavy jsou daleko od potenciální frontové linie. Rusko navíc v současnosti zaměstnává válka na Ukrajině, kterou rozpoutalo. 

Spolupráce Číny a Ruska se tak omezuje jen na jednoduchá plavební cvičení. "Rusko a Čína se možná společně plaví, ale nebojují spolu a do roku 2027 pravděpodobně nevytvoří skutečně spolupracující válečné síly na moři," říká Hooper.

Čína v květnu zahájila další vojenské cvičení u Tchaj-wanu. Situaci ve vysílání TN Live rozebral sinolog Martin Kříž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.