Číňané to řekli jasně. Západ si už neškrtne, prioritou jsou tyto země

Uprostřed rostoucího napětí ve světě vyráží čínská delegace v čele s předsedou tamního Národního lidového kongresu Čao Le-ťiem na oficiální návštěvu do Severní Koreje. Podle severokorejské agentury KCNA slouží návštěva jako příležitost k "významnému připomenutí letošního 75. výročí navázání diplomatických vztahů jako roku přátelství KLDR a Číny".

Význam má ale mnohem hlubší. Podle odborníků, které cituje agentura AP, návštěva pro Severní Koreu poskytuje příležitost k utužení vztahů s jejím nejdůležitějším mezinárodním partnerem, protože se snaží posílit proti rozšiřujícím se cvičením a bezpečnostní spolupráci mezi USA a Jižní Koreou.

[chooze:article;value:546325]

Tyto země totiž dlouhodobě obviňují Severní Koreu z toho, že dodává zbraně ruské armádě bojující na Ukrajině. Peking, který po Putinově invazi na Ukrajinu rozšířil ekonomické, diplomatické a bezpečnostní styky s Ruskem, odmítl komentovat jakýkoli transfer zbraní ze Severní Koreje do Ruska a podle CNN označil jejich spolupráci za "záležitost mezi těmito dvěma suverénními státy".

Během třídenní návštěvy mají zástupci obou zemí jednat o strategické a taktické spolupráci na obraně společných základních zájmů. Čao Le-ťi a jeho severokorejský protějšek Čchoi Rjong-he už měli diskutovat i o tom, jak podporovat spolupráci v politických, ekonomických i kulturních oblastech.

​"V době, kdy se Spojené státy snaží blíže spolupracovat s Japonskem a Jižní Koreou, chce Čína signalizovat svůj vlastní vliv," řekl Liu Dongshu, odborný asistent na Hongkongské městské univerzitě.

Čao Le-ťi je nejvýše postaveným čínským politikem, který navštívil KLDR od státní návštěvy čínského vůdce Si Ťin-pchinga v roce 2019.

Rusko prohlubuje vztahy s KLDR a Čínou. Ukrajinská protiofenziva mezitím sílí (07/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.