Číňanům dochází trpělivost. Poslali ministra na Ukrajinu, aby udělal pořádek

Peking nehodlá zůstat pouze u slov. Výzvy k ukončení rusko-ukrajinského konfliktu z něj zní od chvíle, kdy ho Vladimir Putin rozpoutal. Komunistická strana chce ale ve snahách o mír hrát aktivnější roli.

Do Evropy proto tento týden přijel čínský zvláštní představitel pro eurasijské vztahy Li Chuej, informovala Al-Džazíra. Jako první má na programu návštěvu Kyjeva a setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Potom ho čekají jednání v Polsku, Francii a Německu, "mírové turné" zakončí v Rusku. "Budeme mluvit o možnostech politického urovnání ukrajinské krize. Tato návštěva je důkazem čínského úsilí podporovat mírové rozhovory a našeho pevného závazku k míru," vzkázal mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

[chooze:article;value:504488]

Čína našlapuje od začátku války opatrně, má úzké vztahy s Ruskem, zároveň si proti sobě nechce poštvat Západ. Demokratický svět je její největší obchodní partner. Zároveň čelí kritice, že ruský útok na sousední zemi otevřeně neodsoudila.

V dubnu čínský prezident Si Ťin-pching poprvé telefonicky hovořil se Zelenským, připomněl portál Politico. Ten rozhovor popsal jako "dlouhý a smysluplný". Znovu vyloučil, že by se k míru mohlo dospět jakýmikoliv územními ústupky. Návrat původních hranic Ukrajiny je podle něj bezpodmínečný.

Si Ťin-pching odletěl z Moskvy jako vítěz. Rusko tahá za kratší konec provazu (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.