Čínská firma vycouvala z velké investice v Česku. Jsou tu prý špatné podmínky

Psal se rok 2020 a čínská firmy Tinci oznámila, že chce ve slezském Bohumíně vybudovat továrnu na elektrolyt do lithiových baterií. Právě ten patří mezi hlavní výrobky této chemicko-technologické společnosti. Podle deníku e15 mělo jít o investici za asi 817 milionů korun. 

"Společnosti Gangzhou Tinci Materials Technology Co., Ltd. byla přiznána v roce 2020 investiční pobídka formou slevy na dani," doplnil pak pro TN.cz mluvčí státní investiční agentury CzechInvest David Hořínek.

Jenže stavba nakonec ani pořádně nezačala a letos v srpnu společnost oznámila, že kvůli špatným podmínkám v Česku pošle peníze raději do afrického Maroka, které má podle Číňanů stabilnější ekonomické prostředí. Nová továrna tak má vyrůst nedaleko největšího marockého města Casablanca, uvádí portál Marocco Word News.

[chooze:article;value:515095]

Mezi hlavními důvody pro změnu firma vyjmenovala zpomalení české ekonomiky, problémy s přepravou dostatku materiálu i pracovních sil do místa výroby a celkovou změnu v investičním klimatu a ve směřování České republiky.

Marocká továrna má být ještě větší než původně zamýšlená česká a má taktéž sloužit pro zásobování evropského trhu. Investice do tohoto provozu mají přesáhnout v přepočtu šest miliard korun. Na další rozvoj má pak firma připraven přibližně čtyřnásobek této částky. Stavbu továrny v Casablance oznámila společnost Tinci podle Investment Monitoru už začátkem července. Až nyní však oznámila, že se tak stane na úkor české pobočky.

[chooze:article;value:519107]

Redakce TN.cz oslovila s žádostí o reakci na tuto změnu české ministerstvo průmyslu a obchodu. To ale plány čínské firmy ani její poznámky k investičnímu prostředí v Česku komentovat nechtělo s tím, že o záměrech společnosti nemá žádné informace.

Obdobně reagovala také státní agentura CzechInvest. Podle Hořínka navíc nelze říct, do jaké míry se oba projekty  český a marocký  překrývají, protože česká strana nezná jeho podrobnosti. Doplnil také, že investiční pobídka pro firmu stále platí.

Česko, podobně jako Maroko, vidí v lithiových bateriích budoucnost svého průmyslu. Může za to například velké naleziště lithia na česko-německých hranicích u Cínovce. Probíhají také jednání o výstavbě obří továrny na baterie firmy Volkswagen v Líních u Plzně.

Češi v těžbě lithia zaostávají. Fiala v Německu podepsal dohodu o spolupráci (5/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.