Čínská sonda úspěšně přistála na Měsíci. Z odvrácené strany přiveze raritní vzorky

Sonda přistála v 6:23 pekingského času v obrovské pánvi South Pole-Aitken, což je jeden z největších známých impaktních kráterů ve sluneční soustavě, uvedla agentura AFP s odvoláním na Čínský národní vesmírný úřad. Podle čínské agentury Xinhua je to poprvé, kdy budou odebrány vzorky z této málo prozkoumané oblasti Měsíce.

Jde v pořadí o šestou misi v rámci čínského programu průzkumu Měsíce Chang'e, který je pojmenován po čínské měsíční bohyni a je druhou, která má za úkol přivézt z povrchu našeho nejbližšího vesmírného souseda vzorky. Tou první byla mise Chang'e 5, která v roce 2020 přivezla vzorky z přivrácené strany Měsíce. 

[chooze:article;value:553801]

Podle vědců potrvá technicky komplikovaná mise Sondy Chang'e-6 53 dní. Po přistání se pokusí nabrat měsíční půdu a horniny a provede další experimenty. Tento proces by měl být dokončen do dvou dnů, uvedla agentura Xinhua. K odběru vzorků pod povrchem sonda využije vrták, pro sběr vzorků z povrchu poslouží robotické rameno. Materiál získaný z odvrácené strany může vědcům lépe objasnit, jak Měsíc vůbec vznikl.

Čínský měsíční program je součástí rostoucího soupeření se Spojenými státy, které jsou stále světovým lídrem v oblasti výzkumu vesmíru, a dalšími zeměmi, včetně Japonska a Indie. Čína umístila na oběžnou dráhu vlastní vesmírnou stanici zvanou Tiangong, neboli nebeský palác.a pravidelně tam vysílá posádky.

Peking si klade za cíl vyslat člověka na Měsíc do roku 2030, čímž by se Čína stala druhou zemí po Spojených státech, které se to podařilo. Agentura AP uvádí, že stejný plán má i Amerika, která by tak učinila poprvé po více než 50 letech, ačkoli NASA letos posunula cílové datum na rok 2026.

Čína už dokázala vysadit robotická vozítka na Marsu a Měsíci a je teprve třetí zemí, která nezávisle vyslala člověka na oběžnou dráhu. Washington však varoval, že čínský vesmírný program je využíván k maskování vojenských cílů a snahy o získání nadvlády ve vesmíru.

Známý šéfkuchař bude vařit na hranici vesmíru. Cena za místo je astronomická (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.