Čínské investice mizí z Česka. Z jejich aktivit zůstal v tuzemsku jen zlomek

Psal se rok 2016, když do Česka přiletěl na návštěvu čínský prezident Si Ťin-pching a na Pražském hradě s Milošem Zemanem podepsali memoranda o spolupráci. Už tenkrát ale podle tehdejšího ředitele společnosti CzechInvest bylo zřejmé, že investice nedosáhnou tak horentních částek.

"Nám to bylo jasné skoro hned po prvních třech schůzkách, těch delegací z Číny jezdilo hrozně moc. Je tam jeden obrovský rozdíl, standardní investor přesně ví, do čeho chce investovat a chce za to utratit co nejméně peněz, ale tehdy ty čínské delegace nevěděly, do čeho chtějí investovat a chlubily se kolik mají peněz," poznamenal Ondřej Votruba, bývalý ředitel CzechInvestu a současný výkonný ředitel Sdružení pro zahraniční investice.

Prezident Miloš Zeman měl tehdy i svého čínského poradce. Ten ale v roce 2018 zmizel a čínské úřady ho vyšetřovaly kvůli podezření z hospodářské kriminality.

[chooze:article;value:563736]

​"Společnost CEFC, která byla vlajkovou lodí čínských investic v Česku, kvůli korupčnímu skandálu na půdě OSN a v afrických státech následně neslavně skončila a spolu s ní i ředitel Jie Ťien-ming, který byl ekonomickým poradcem Zemana. Následně ty podniky v držení CEFC přijal čínský státní fond CITIC, který se jich ale taky zbavuje," sdělil sinolog David Gardáš.

Pod čínský státní fond přešla také třeba fotbalová Slavia. Tu ale v roce 2023 koupil miliardář Pavel Tykač. Kromě toho se čínský státní fond zbavil například podílu v mediální společnosti Médea nebo letecké společnosti Smartwings. "Pro nás jsou důležité projekty nové, zajímavé, s novými technologiemi. O některých jednáme, v tomto smyslu je situace lepší než před deseti lety," uvedl Ondřej Votruba.

Čínští investoři ale budují například lázeňský komplex na jižní Moravě. Hotovo by mělo být v roce 2027. Víc než Čína ale v poslední době investuje v Česku Tchaj-wan. "Tchaj-wan v Česku investuje a investoval daleko více a vytvořil desítky tisíc pracovních míst," řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Čínská stopa mezi českými firmami ale stále zůstává, vlastní stále například výrobní podnik Žďas, pivovary Lobkowicz nebo pražský administrativní komplex Florentinum.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.