Čínské špionážní balóny měly nad USA létat už za Trumpa. Sestřelit je nenechal

V době, kdy byl Trump prezident, přeletěly čínské špionážní balóny nad USA hned třikrát. To samé se navíc stalo i na začátku mandátu současného prezidenta. Ani jeden je ale tenkrát sestřelit nenechal. Deníku Washington Post to řekl zdroj z tamního ministerstva obrany.

Ministr obrany v Trumpově administrativě Mark T. Esper přitom v pátek stanici CNN řekl, že se něco takového ještě nestalo. "To bych si určitě pamatoval," prohlásil. "Zaměřil jsem se na realizaci národní obranné strategie, která má čelit Číně jako největší strategické hrozbě pro naši zemi," doplnil.

[chooze:article;value:488211]

Podle zdroje listu ale zpozorovaly špionážní balóny nad svým územím státy na pěti kontinentech. USA podle něj momentálně spolupracují se spojenci a informují je o této praxi Pekingu.

Američané čínský špionážní balón, který nad území USA přiletěl ve čtvrtek, sestřelili v sobotu. Informovala o tom agentura AP. Trosky z Atlantského oceánu vyzvedne speciální tým.

[chooze:article;value:488305]

Balón způsobil diplomatickou roztržku. Čína se omluvila, tvrdí však, že šlo o omyl a balón je meteorologický. Nad Spojené státy jej měl zanést vítr. Sestřelení ale Peking rozzuřilo.

"Čína vyjadřuje silnou nespokojenost a protest proti použití síly ze strany USA k útoku na civilní bezpilotní letadlo. Čínská strana po ověření opakovaně informovala americkou stranu, že balón je určen pro vědecké využití a do amerického vzdušného prostoru vstoupil zásahem vyšší moci," uvedla v prohlášení.

Další balón má létat nad Latinskou Amerikou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.