Čínský diplomat má ukončit válku: Přijíždí s plánem, jak všechny přivést k jednání

Peking to se snahou ukončit válku na Ukrajině myslí vážně. Do Evropy v úterý přicestoval čínský zvláštní představitel pro eurasijské vztahy Li Chuej, který bude přesvědčovat zejména Kyjev a Moskvu, aby usedly k jednacímu stolu.

"Jedná se o důkaz čínského závazku zasazovat se o mír a jednání," vzkázalo čínské ministerstvo zahraničí. Li by měl ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému naznačit, jakým způsobem může Čína přispět k zastavení bojů, píše list Japan Times.

Je nejvýše postaveným představitelem nejlidnatější země světa, který od začátku konfliktu Ukrajinu navštívil. Zelenskyj se na tom domluvil s čínským protějškem Si Ťin-pchingem při telefonickém rozhovoru v dubnu. Zůstane do středy, potom má na programu schůzky v Polsku, Francii a Německu. Mírové turné zakončí zastávkou v Moskvě. Zatím ale není jasné, zda se setká přímo s Vladimirem Putinem.

[chooze:article;value:504679]

Komunistická strana si ho vybrala proto, že má z tamějších diplomatů patrně největší zkušenost s postsovětským prostorem. Koncem 90. let působil jako velvyslanec v Kazachstánu a v letech 2009 až 2019 v Rusku. Putinův režim a jeho představitele tak důvěrně zná. Od šéfa Kremlu dokonce dostal Řád přátelství.

"Je výborně zběhlým v relevantních otázkách a kontextu problémů. Dokáže hrát pozitivní roli při usnadňování mírových rozhovorů," uvedla čínská diplomacie.

Mezi západními představiteli však panují obavy, zda Peking nechce jen odlákat pozornost od dřívějšího podezření, že ruskou válku ve skutečnosti podporuje. Evropská unie kvůli tomu dokonce zamýšlí uvalit sankce na několik čínských firem.

[chooze:article;value:504488]

Liho mise se překrývá se summitem nejvyspělejších států G7, jenž se odehraje od pátku do neděle v japonské Hirošimě. Agrese Ruska vůči Ukrajině je i tentokrát hlavním bodem zasedání, lídři se budou zabývat především tím, jak pokročit v jaderném odzbrojování. Jak připomněl portál Euractiv, výhrůžek atomovým útokem se Moskva za poslední rok a půl dopustila nesčetněkrát.

Putin obvinil Západ, že vede válku proti Rusku (9. 5. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.