Čínský prezident je po letech v Evropě. Navštíví Francii, Srbsko a Maďarsko

Na letišti vítal čínského prezidenta francouzský premiér Gabriel Attal. V rámci návštěvy ho čeká ale ještě důležitější setkání, a to s prezidentem Emmanuelem Macronem. "Návštěva se uskuteční u příležitosti 60 let  diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi a navazuje na návštěvu prezidenta Macrona v Pekingu a Kantonu v dubnu 2023," uvedla kancelář francouzské hlavy státu.

Čína se snaží o posílení narušených a rozpadlých vazeb, které kdysi byly přátelské, nyní ale poněkud ochladly. Kromě jednání o obchodu se ale očekává taky politický apel prezidenta Macrona, aby Čína zatlačila na Vladimíra Putina ohledně ukončení války na Ukrajině.

[chooze:article;value:553780]

​ "Chceme vyslat nový impuls zdravému a stabilnímu rozvoji vztahů mezi Čínou a Evropskou unií," řekl čínský ministr zahraničních věcí Lin Jian.

Druhou zastávkou čínského prezidenta bude Bělehrad. Čínu a Srbsko totiž pojí společné ekonomické zájmy. "Podařilo se nám vytvořit vzájemnou důvěru na mezinárodní veřejné politické scéně. Rozvíjíme naše ekonomické vazby, obchodní vazby a nyní je čas přejít do další fáze, strategického partnerství a vize pro společnou budoucnost," poznamenal srbský prezident Aleksandar Vučić.

Jednání mezi hlavami států se mají zaměřit na ekonomiku a projekt nové Hedvábné stezky. Srbsko velkému čínskému projektu, na rozdíl od řady jiných evropských zemí, dál věří. Pekingu spolu s Maďarskem svěřilo v roce 2014 modernizaci železnice mezi Bělehradem a Budapeští. Tam čínský prezident svoje turné po Evropě zakončí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.