Čínský prezident se opět sejde s Putinem. Dotlačte ho k míru, zní z USA

Po vřelém přijetí v pondělí čeká čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v úterý další jednání s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem i s premiérem Mišustinem. Si do Moskvy přiletěl v roli mírotvůrce a k prosazení mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem vyzývají čínského vůdce také Spojené státy.

"Vyzvali jsme prezidenta Si, aby do svého mírového plánu prosadil stažení ruských sil z ukrajinského území v souladu s Chartou OSN. Celý svět by rád viděl konec této války, zejména pak samotní Ukrajinci," nechal se například slyšet bezpečnostní koordinátor Bílého domu John Kirby.

[chooze:article;value:495810]

Situace na Ukrajině se přesto nelepší. Podle ukrajinské vlády Rusko během posledních 24 hodin podniklo v zemi nejméně 21 leteckých a 9 raketových útoků. Podle ukrajinské rozvědky se podařilo na Krymu zničit ruské střely s plochou dráhou letu.

Na Ukrajinu mezitím zamířil japonský premiér Fumio Kišida, kterého tam čeká setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kišida je posledním lídrem ze skupiny ekonomicky nejvyspělejších států světa G7, který dosud Ukrajinu nenavštívil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.