Čínský vědec řekl pravdu o původu covidu. Vše bylo jinak, tvrdí

Uznávaný virolog a imunolog svým tvrzením podkopává stanovisko čínské vlády. Ta dlouhodobě odmítá veškeré domněnky, že koronavirus se po světě rozšířil po úniku z laboratoře ve středočínském Wu-chanu.

"Vždycky všechno pokládejte za možné. Taková je věda. Nic nevylučujte," řekl bývalý ředitel Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) stanici BBC Radio 4.

Mohl si tím zadělat na pořádný malér. Čínské velvyslanectví v Londýně už jeho slova odmítlo. "Takzvaný únik z laboratoře je lež vymyšlená protičínskými silami. Prohlášení je politicky motivované a nemá žádný vědecký základ," vzkázalo.

[chooze:article;value:495990]

Teorie o úniku koronaviru z vědeckého pracoviště se znovu vynořila letos v únoru. I podle šéfa amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) "s největší pravděpodobností pocházel z Wu-chanu". Shoda v tom ale mezi americkými zpravodajskými službami nepanuje.

Mezi odborníky převládá názor, že se virus rozšířil přirozenou cestou, tedy že se ze zvířete přenesl na člověka. Další scénář hovoří o tom, že se koronavirem záměrně nakazil účastník výzkumu, jehož cílem bylo lepší pochopení hrozby virů pocházejících z přírody, píše The Guardian.

Stát se to mělo ve Wuchanském virologickém ústavu (WIV), kde koronaviry zkoumají už několik desítek let. Podle Gaa tam proběhlo oficiální vyšetřování. "Laboratoř pozorně překontrolovali experti na tuto oblast. Myslím si, že jejich závěrem je, že se tam dodržely všechny postupy. Nezjistili žádné pochybení," uzavřel.

Gao z vedení CDC, kde sehrál klíčovou roli při řešení pandemie, loni odešel a teď působí jako místopředseda Čínské národní nadace pro přírodní vědy.

[chooze:article;value:509126]

Gaovo tvrzení však popírá zpráva amerických novinářů Michaela Shellenbergera a Matta Taibbiho. Ti na nezávislém zpravodajském webu Public.substack.com uvedli, kde se smrtelné onemocnění objevilo poprvé. Prvními nakaženými byli tři čínští vědci Ben Hu, Ping Yu a Yan Zhu, jak dvojici potvrdilo několik amerických vládních úředníků. 

S podobným tvrzením přišel už v květnu 2021 deník Wall Street Journal. Podle něj vyhledali zdravotnickou péči tři výzkumníci z Wuchanského virologického ústavu už v listopadu 2019, jejich jména však byla zveřejněna až nyní. Globální stav nouze v souvislosti s pandemií covidu-19 začal v lednu 2020 a skončil 5. května 2023.

Povinná izolace pro pozitivního na covid-19 skončila (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.