Čínský způsob myšlení vás má učinit šťastnějšími. Řídí se třemi principy

Americká psycholožka Junhong Caová, která má více než 15letou zkušenost, přišla s receptem, jak být úspěšný v moderní zrychlené době. Podle ní stačí dodržovat dva tisíce let staré čínské myšlení Wu Wej. To se podle stanice CNBC, ve které rady sdílela, překládá jako "nečinnost" nebo "čin bez námahy".

Ačkoliv by se tak mohlo podle překladu zdát, podle Caové nejde o to nic nedělat. Naopak je cílem myšlení "dovolit věcem, aby se děly přirozeně a opustit potřebu kontroly". Studie, na kterou se Caová odkazuje, navíc ukázala, že Wu Wej může pomoct snížit stres a zároveň zvýšit celkovou pohodu. Podle Caové je pro úspěšné přijetí čínského myšlení důležité dodržovat tři kroky.

[chooze:article;value:461664]

​Přijímejte věci takové, jaké jsou

"Řekněme, že pořádáte velkou party. Praktikování Wu Wej znamená, že místo posedlosti každým detailem přijmete fakt, že věci nemusí jít přesně podle plánu," vysvětluje Caová. Podobné je to i v pracovním prostředí. "Pokud jste nezískali pracovní povýšení, které jste očekávali, přijměte, že je to běžná součást vaší kariéry," dodává.

Podle Caové je důležité držet se myšlenky: "Nemůžu mít všechno pod kontrolou, ale dokážu využít to nejlepší, co se děje". Když tak čelíte jakékoliv výzvě, zkuste se zeptat sami sebe, zda máte úplnou kontrolu nad tím, jak to dopadne. "Pokud ne, smiřte se s tím a jděte dál," říká Caová.

[chooze:article;value:499088]

​Přijměte nedokonalosti

Součástí myšlení Wu Wej je i přijímat nedokonalosti. "Nechte věci, aby se vyvíjely jejich vlastním přirozeným způsobem, aniž byste si vynutili to, jak dopadnou," říká Caová. "Věřte, že nikdy nic není dokonalé," dodává.

Jako příklad uvádí to, pokud se člověk učí nový jazyk nebo hrát na hudební nástroj. "Připravte se na chyby, naučíte se od nich," říká psycholožka. "Dopřejte si trochu milosti," radí Caová. Buďte k sobě zkrátka trochu laskaví.

Buďte všímaví

Zkuste si uvědomovat vaše myšlenky a pokuste se je neposuzovat. Vnímejte i detaily kolem vás. "Jak vnímáte slunce na vaší kůži? Poslouchejte zvuky přírody, jako například zpěv ptáků nebo šustění listí, nebo pozorujte tvary a barvy květin," doporučuje Caová. Život s Wu Wej je prý mnohem snazší, když přívětivým způsobem věnujete pozornost tomu, co se děje v přítomném okamžiku.

Přibývá lidí s depresemi. Pojišťovny ale psychické problémy nechtějí pojišťovat (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.