Čínští vojáci zasáhli filipínskou loď. Její posádka byla oslepená

Napětí v Jihočínském moři pokračuje. Čína si nárokuje velkou část této vodní plochy. Její nároky na toto území však již v roce 2016 zamítl soud v Haagu. Ani to však asijské velmoci nezabránilo v tom, aby na území nárokovaném taktéž Filipínami, ohrožovala plavidlo doprovázející zásobovací loď, jak uvedl web BBC.

Filipíny obvinily Čínu z toho, že 6. února její loď dvakrát použila vojenský laser proti lodi, která mířila ke ztroskotanému plavidlu. To ostrovní stát používá k tomu, aby si území nárokoval. Laser měl oslepit část posádky, jež musela reagovat i na nebezpečné manévry prováděné Číňany necelých 150 metrů od ní.

[chooze:article;value:488323]

"Záměrné blokování filipínských vládních lodí, které mají doručit potraviny a zásoby našemu vojenskému personálu na palubě lodi BRP Sierra Madre, je hrubým ignorováním a jasným porušením svrchovaných práv Filipín v této části Západofilipínského moře," uvedly podle agentury AP News Filipíny s odkazem na to, jak nazývají toto území.

Filipíny jen za minulý rok podaly okolo 200 stížností na agresivní chování Číny. Kromě těchto dvou států si svůj kus Jihočínského moře nárokuje i Vietnam, Malajsie, Tchaj-wan či Brunej. Jedná se totiž o frekventovanou trasu využívanou k mezinárodním obchodům.

Americké letectvo v pondělí sestřelilo další neznámý objekt:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.