Čínu postihly masivní záplavy. Bez elektřiny se ocitlo milion domácností

Jihovýchod Číny drtí extrémní počasí. Několikadenní deště způsobily silné záplavy. V čínské provincii Kuang-tung hrozí rozvodnění dvou velkých řek – Si-ťiang a Pej-ťiang. Očekává se, že se hladina vodních toků může zvednout až o šest metrů. Voda prý pohltila téměř polovinu tamních měst. Situaci komplikuje i silný vítr, který oblast bičuje silou hurikánu.

"Ucpanou kanalizaci čistíme jednu po druhé, abychom zajistili rychlý odtok dešťové vody. Posilujeme také hlídky na silnicích," řekl Li Ning, ředitel Úřadu pro správu měst v okrese Dingnan.

Úřady kvůli vážné situaci uzavřely některé silnice, pozastavily jak železniční, tak i lodní dopravu. K lidem, kteří někde uvízli, míří záchranáři na člunech. Živelní pohroma poničila některá energetická záření. O elektřinu mělo přijít přes milion domácností.

[chooze:article;value:551989]

Zaznamenáno prý bylo už nejméně 65 případů sesuvů půdy. A právě čínská půda dělá odborníkům obavy. Podle nové studie, kterou zveřejnil časopis Science, se více než polovina zkoumaných velkých čínských měst potápí.

Kvůli změně klimatu, zvyšování hladiny moří a oceánů, urbanizaci a hmotnosti budov se mohou tato města do sta let doslova potopit. Ohrožena je tak podle studie až třetina čínské populace.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.