Čínu postihly záplavy. Domovy opustily tisíce lidí, doprava v zemi kolabuje

[chooze:gallery;value:32657]

​Koncem minulého týdne hlásila sesuvy půdy, vyvrácené stromy a stržené elektrické vedení čínská provincie Fuijan, evakuovat se tam muselo přes 350 tisíc lidí a problémy, které zatím neustaly, jsou i v části Pekingu.

[chooze:article;value:515982]

​Od soboty tam spadlo přes 700 milimetrů dešťových srážek. To je nejvíc od konce 19. století, kdy v zemi začalo pravidelné meteorologické měření. "Při posledních velkých povodních z roku 2012 v čínské metropoli přišlo o život téměř 80 lidí," informuje CNN.

Letos je tam zatím hlášeno přes dvacet obětí na životech a téměř třicet lidí se pohřešuje. Podle britského Guardianu jen v hlavním městě a v jeho blízkosti muselo opustit domovy přes tři desítky tisíc lidí, problémy jsou s pozemní i leteckou dopravou, protože byla zaplavena některá letiště.

Záchranáři pomáhají lidem z gumových člunů a shazují jim pitnou vodu pomocí vrtulníků, na sociálních sítích se ale objevují stížnosti na pomalou a neúčinnou pomoc.

Předtím, než tajfun zasáhl Čínu, se prohnal Tchaj-wanem a severními Filipínami, kde silný vítr převrátil trajekt, což si vyžádalo nejméně 25 mrtvých. Problémy hlásí rovněž Japonsko a letos v létě to není poprvé. V červenci si na ostrově Kjúšú záplavy a sesuvy půdy způsobené přívalovými dešti vyžádaly nejméně šest obětí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.