Civilizované země nemají v čele vojáky, řekl Zeman. Babišovi dal rady do 2. kola

Prezident Miloš Zeman se už za necelé dva měsíce bude stěhovat z Pražského hradu, kde ho vystřídá buď Andrej Babiš, nebo Petr Pavel. Zeman dlouhodobě veřejně podporuje Babiše. "Budu volit Andreje Babiše, protože má daleko více politických zkušeností a myslím si, že odvedl kus práce," řekla současná hlava státu. 

Ke druhému kolu voleb měl prezident tři hlavní poznámky. Zaprvé zopakoval, že má podle něj Babiš větší politickou zkušenost než Pavel. Vadí mu i Pavlova vojenská funkce. "V drtivé většině civilizovaných zemí není hlavou státu voják a je potřeba přemýšlet proč. Kdysi jsem říkal, že nejsme v Latinské Americe, aby byl hlavou voják, ale to už neplatí. Ani v Latinské Americe už nejsou generálové prezidenty a byli nahrazeni civilními osobami," řekl Zeman v prvním rozhovoru po volbách, který poskytl deníku Blesk.

[chooze:article;value:484546]

​Zkritizoval i fakt, že Pavla podpořila vláda. "Připadá mi trochu komické, naivní a dětinské, jestliže Petr Pavel pořád opakuje, že není vládní kandidát. Jestliže ho navrhla vládní koalice, tak je vládní kandidát," řekl Zeman. Na poznámku, že vláda Pavla pouze podpořila a nenavrhla, Zeman uvedl, že nevidí rozdíl. "Někdy zapomínáme i na komunistický režim. Ono to heslo 'Řád a klid' také trochu připomíná klid na práci a normalizaci," dodal Zeman další kritiku.

Pavla i pochválil

Miloš Zeman ovšem dokázal Petra Pavla i pochválit. Nejvíce ocenil, že rozumí armádě. "To je asi ta nejvíc pozitivní věc a těžko bych mu dokázal přiznat kvalifikaci v jiné oblasti," popsal Zeman. Další body u něj Pavel získal za vzhled. "Má hezký knír a není to ironická poznámka. Uznávám, že knír na některé ženy působí," řekl prezident.

Babiš by měl podle Zemana před druhým kolem chodit do debat, ve kterých by se měl ale chovat opatrně. "Já jsem mu jednou říkal, ať to ze sebe nechrlí a ať mluví pomalu, jako když kape vodovod. A kromě toho, ať je klidný, ať se usmívá na Petra Pavla. Ironie je povolena, sarkasmus je povolen, ale není dobrá, řekl bych, až hysterie, že vám prasknou nervy a že se neovládáte," varoval prezident.

Na Zemanovu kritiku už Pavel reagoval. "Podle Miloše Zemana má Andrej Babiš větší politickou zkušenost. To určitě ano, ale s politikou, která imponuje Miloši Zemanovi, tedy politikou rozdělování, chaosu, překrucování faktů a lží. Ale o tom, že mám hezký knír, samozřejmě nelhal a jeho pochvaly si cením," uvedl prezidentský kandidát.

Petr Pavel v sobotu prozradil, jakou strategii bude mít do 2. kola:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.