Cizinci si oblíbili české vysoké školy, v tuzemsku jich studuje přes 300 tisíc

Slováci, Rusové nebo Ukrajinci. Právě tito cizinci v České republice nejčastěji studují vysoké školy. Najdou se ale i ti, kteří do Česka museli urazit delší kus cesty. Někteří zahraniční studenti k nám do Česka míří dokonce až z druhého konce planety.

Oblíbená je mezi zahraničními studenty hlavně medicína. Až třetina studentů 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy je ze zahraničí. "Nejvíce studentů máme ze Slovenska, ale také máme velké množství studentů z Indie, Izraele nebo i Velké Británie a Německa," uvedla manažerka pro mezinárodní studium Univerzity Karlovy Zuzana Haniková.

[chooze:article;value:505078]

"Jednak musíme brát v potaz, že mezi zahraniční studenty dnes počítáme i Slovenky a Slováky. Mezi nimi je suverénně nejpopulárnější fakulta informatiky a lékařská fakulta. Co se týká dalších zahraničních studentů, kteří studují v angličtině, tam je suverénně nejpopulárnější lékařská fakulta," sdělil mluvčí Masarykovy univerzity v Brně Radim Sajbot.

Studovat můžou některé obory jak v češtině, tak i v angličtině. "Velké množství studentů studuje právě studijní programy v angličtině, a to všeobecné lékařství a zubní lékařství," dodala Haniková.

Podle Českého statistického úřadu roste počet cizinců na vysokých školách v Česku kontinuálně. Za posledních deset let v průměru o 3 procenta ročně. V roce 2022 tvořili cizinci téměř 20 procent ze zhruba 300 tisíc vysokoškolských studentů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.