Cizinec obviněný z vraždy v Brně je venku z vazby. Plivnutí do tváře, zuří Romové

S informací o propuštění 37letého cizince obviněného z červnové vraždy mladého Roma jako první přišel Brněnský deník Rovnost, podle kterého o tom Krajský soud v Brně rozhodl minulý týden ve čtvrtek. Potvrdil tím již dřívější rozhodnutí městského soudu, které ale napadl státní zástupce. 

Cizinec je tak nyní stíhaný na svobodě pod dohledem probačního úředníka. Podle mluvčí Městského soudu v Brně musí obviněný složit písemný slib, že se nedopustí trestné činnosti, na vyzvání se dostaví k soudu nebo na policii a vždy předem oznámí, když se vzdálí z místa pobytu. 

"Důvody vazby i nadále trvají, došlo však k jejich zmírnění, kdy byla vazba nahrazena právě těmito zárukami," vysvětlila mluvčí městského soudu Petra Láníčková. 

[chooze:article;value:509163]

Ke zprávě o propuštění z vazby se okamžitě vyjádřila i romská nezisková organizace Romea, podle které příslušné orgány se zástupci romské komunity tento krok žádným způsobem nekomunikovaly. "Jsem překvapená z rozhodnutí Krajského soudu v Brně. V tuto chvíli zjišťuju další informace a zvažuji možné kroky," vyjádřila se zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. 

"Za mě to je pomyslné plivnutí do obličeje rodině oběti, která čekala nějakou elementární spravedlnost. Plivnutí do obličeje všem těm, kdo rodině pomáhali. A plivnutí na celou romskou komunitu, která netrpělivě čekala na to, jak se s případem soudy popasují," neskrývá rozhořčení novinář a hudebník Patrik Banga. 

Obviněný muž měl v červnu letošního roku napadnout nožem dva lidi poblíž brněnské tramvajové zastávky Přístaviště. Jeden z nich posléze v nemocnici svým zraněním podlehl.

Případ ve společnosti rozdmýchal emoce. Na brněnském náměstí například krátce poté policisté zasahovali u hromadné rvačky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.