Členka Mansonovy vražedné sekty je na svobodě. Pozůstalí se stále bojí

Leslie Van Houtenová, bývalá stoupenkyně sekty, kterou vedl Charles Manson, muž, který se stal pro mnohé symbolem zla. Členové sekty mají na svědomí řadu brutálních vražd. O život připravili Sharon Tateovou, manželku slavného režiséra Romana Polanského, která byla v devátém měsíci těhotenství.

Jako členka vražedného komanda, které užívalo drogy a praktikovalo volnou lásku, se tehdy 19letá Van Houtenová v roce 1969 podílela na vraždě losangeleského prodavače a jeho ženy. Odnesla si trest smrti, který byl později zmírněný na doživotí.

"Napravila jsem se a ráda bych uvedla, že nic nemůže omluvit činy, které jsem napáchala," prohlásila. Pět předchozích žádostí o podmínečné propuštění kalifornské úřady zablokovaly. Teď konečně uspěla.

[chooze:article;value:512331]

"Omlouvám se těm, jejichž kulturu nebo etnickou příslušnost jsem urazila svou nevědomostí a arogancí," uvedla Van Houtenová. 

Van Houtenová byla propuštěna s tříletou podmínkou, po dobu jejího trvání se nesmí dopustit žádného trestného činu. Bude si hledat práci a musí se po pěti desítkách let strávených za mřížemi přizpůsobit současnému světu.

"Je to jednoduše splněný sen. Komise si všechny materiály důkladně prošla a zjistila, že neexistuje jediný důvod, proč by měla rozhodnout v neprospěch podmínečného propuštění," řekl advokát Rich Pfeiffer.

[chooze:article;value:511369]

Van Houtenová je nejmladší Mansonovou stoupenkyní odsouzenou za vraždu. Svou oběť držela, zatímco ji někdo jiný bodal nožem. Později ženě zasadila rány i ona sama. Pozůstalí po obětech s jejím propuštěním nesouhlasí.

"Nemůžu ani dostatečně slovy vyjádřit, co je tohle za nespravedlnost. Rodinní příslušníci se těch lidí stále bojí. Jsou naprosto rozhořčeni tím, že se tohle vůbec mohlo stát," sdělila advokátka oběti Deborah Tateová.

Ve vězení si Van Houtenová doplnila vysokoškolské vzdělání a vzdělávala své spoluvězenkyně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.