Člověk po 50 letech opět obletí Měsíc. NASA oznámila jména astronautů

Člověk se po půl století opět snaží dostat na Měsíc. Program Artemis, jehož cílem je zopakovat úspěch mise Apollo, vstupuje do své další fáze. Mise Artemis II spočívá ve vyslání modulu Orion, který bude pilotovat lidská posádka.

Orion podle plánů obletí Měsíc, na přirozeném satelitu Země však ještě nepřistane. Konečný cíl, kterým je opětovné dopravení člověka na měsíční povrch, bude náplní až té následující mise Artemis III. Ta se má uskutečnit v roce 2025 a zahájit éru dalších měsíčních letů. 

[chooze:article;value:478816]

Artemis II je naplánována na květen 2024, kdy poletí celkem čtyři astronauti. "Bude to první pilotovaný let, který se po 50 letech přiblíží Měsíci," prohlásila ředitelka Johnsonova vesmírného centra Vanessa Wycheová. Naposledy na Měsíci stanul člověk v roce 1972 v rámci mise Apollo 17. Od té doby se Měsíci člověk ani nepřiblížil. 

Jména astronautů, kteří proletí okolo Měsíce, oznámila NASA v pondělí. Tři z nich pochází z USA a jeden z Kanady, na základě dohody mezi oběma zeměmi. Misi bude velet bývalý pilot námořnictva Gregory Reid Wiseman. Spolu s ním poletí druhý pilot Victor Glover a inženýrka Christina Kochová, která bude první ženou na lunární misi. Kanadu bude na palubě rakety reprezentovat Jeremy Hansen.

Pozornost se ale soustředila i na další astronauty, kteří v rámci mise nepoletí. "Tato mise je mnohem víc než jen ta čtyři jména, která byla vyvolána. Není to jen mise na Měsíc a zpátky. Je to první krok na cestě směřující na Mars a ještě dál. Máme před sebou ještě obří kus práce," pronesl astronaut Victor Glover.

Podle ředitele NASA Billa Nelsona je mise Artemis začátkem nové generace lidstva. "Je to ukázka posunutí hranic lidských schopností. Rozhodli jsme se, že se vrátíme na Měsíc a že se vydáme na Mars. A zvládneme to," slíbil Nelson.

[chooze:article;value:476816]

Misi předcházela Artemis I, která spočívala ve vyslání dálkově pilotovaného modulu. Šlo o test, který měl podrobit zkoušce modul Orion. Místo astronautů letěly do vesmíru figuríny vybavené měřícím vybavením, které zjišťovalo, jestli je cesta v modulu bezpečná pro lidi. Panáky doprovodily také dva plyšáci: britská ovečka Shaun a americký pes Snoopy. Tato mise skončila loni v prosinci jasným úspěchem.

Samotný název mise je symbolický. Artemis bylo jméno řecké bohyně, jejíž doménou byl lov, příroda a také Měsíc. Zároveň byla sestrou boha Apollóna, boha Slunce a léčení, po němž byl pojmenován původní program ze 60. let, který poprvé dostal člověka na Měsíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.