ČMKOS zřídila stávkový výbor. Chystá protesty a chce mimořádnou tripartitu

"ČMKOS přešla do nové fáze. Dosud to byla stávková pohotovost, dnes byl zřízen stávkový výbor ČMKOS," oznámil Středula. Vyzval všechny odborové svazy, aby udělaly to samé.

"Je to z našeho pohledu zintenzivňující krok. Budeme neustále připraveni koordinovat aktivity," vysvětlil. 

Od 26. do 30. června chystají odbory protesty. Jejich časový úsek si mají rozhodnout organizace samy. "Každý odborový svaz je odlišný. Je otevřené pole. Nějaké náměty máme, ale asi pochopíte, že je zatím neprozradím," popsal možnou podobu protestů.

"Prosím, ať nám nikdo nevkládá do úst, že chystáme organizování generální stávky. Zároveň ode mě nikdo neuslyší, že bychom se tohoto nástroje vzdali dopředu," upozornil.

"Sněm uložil vedení ČMKOS vyžadovat svolání mimořádného jednání tripartity na téma konsolidačního balíčku s cílem jej změnit," prohlásil Středula. Vyzval také členy odborů, aby kontaktovali zákonodárce. "Jsme připraveni s vládou jednat," vzkázal. 

[chooze:article;value:505398]

​Středula odmítá, že by vznikala mzdově-inflační spirála. "České mzdy za rok 2022 poklesly nejvíce ze zemí Evropské unie o více než osm procent," řekl.

Na protest proti vládnímu úspornému balíčku, který má ozdravit státní finance, vyhlásily odborové svazy před dvěma týdny stávkovou pohotovost a hrozí generální stávkou.

Odborová konfederace přišla kromě výhrůžek také s vlastním návrhem 12 kroků, jak ozdravit veřejné finance. Mezi nimi je například zrušení daňových změn z posledních let nebo obnova elektronické evidence tržeb (EET).

"To je přesně to, co by v této chvíli mohlo být také diskutováno. Něco jiného, jiný pohled, stejný směr, ale podle našeho soudu ještě s lepším výsledkem," prohlásil Středula.

[chooze:article;value:506063]

Plány kabinetu odbory kritizují především za chystané změny u daně z přidané hodnoty, obnovení nemocenského pojištění u zaměstnanců nebo rušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. Mimo jiné si také stěžují, že s nimi o záměrech předem vláda nedebatovala a na zaslání připomínek k novelám téměř šesti desítek zákonů měli jen pět pracovních dnů.

"Pokud odbory přijdou s dalšími návrhy, jak ještě více uspořit na provozu státu, tak já takovou debatu určitě přivítám," řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). 

Někteří ministři mají problém najít ve svých resortech potřebné úspory:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.