ČNB investuje do zlata. Denně ho od začátku roku přibylo 30 kilogramů

Guvernér ČNB Aleš Michl se od svého nástupu netajil tím, že by rád rozšířil zlaté rezervy banky přibližně desetinásobně na více než 100 tun drahého kovu, a to v průběhu pár let. Po rozpadu Československa mělo Česko zhruba 65 tun zlata. Mezi lety 1997 a 1999 se ale ČNB zlata zbavovala a zbyl jen zlomek.

"Česká národní banka má obří devizové rezervy, doteď jsme nakupovali hlavně dluhopisy, částečně akcie, a to, že se k těmto aktivům přidá i zlato, je jedině dobře," myslí si ekonom Štěpán Křeček.

Kolik drahého kovu celkem má centrální banka aktuálně, prozradit nechce. "Nad rámec informací poskytnutých ve výročních zprávách a v ročních zprávách o výsledku hospodaření se ke správě devizových rezerv nevyjadřujeme, přičemž zlato je součástí devizových rezerv," sdělila mluvčí Petra Vlčková.

[chooze:article;value:502360]

Podle dostupných informací měla ale ČNB ke konci května zásoby ve zlatě zhruba za 23 miliard korun, což je více než 16 tun drahého kovu. Jen od začátku roku mělo přibýt v trezorech přes 4,5 tuny zlata. Jenže to prý nestačí.

ČNB má aktuálně zhruba desetkrát méně zlata, než je doporučení Mezinárodního měnového fondu (MMF). V porovnání s ostatními vyspělými zeměmi jsou české zásoby zlata takřka nulové.

Kilo zlata teď vyjde na asi 1 400 000 korun. Do tohoto kovu teď nejvíc investuje třeba Turecka, Uzbekistán, Katar nebo Indie. Celosvětově největší zásoby zlata mají Spojené státy americké, Německo a Itálie.

[chooze:article;value:500622]

"Já dlouhodobě říkám nejenom centrální bance, ale i soukromým investorům, že by ve zlatě měli držet deset procent svého majetku. Tam ještě Česká národní banka není," poznamenal Křeček.

Zlato je podle analytiků investicí pro období nejistoty, a zájem o něj tak v posledních letech stoupá. A s ním i jeho cena. Ještě před rokem 2010 stálo zhruba polovinu. Pro investici se doporučují hlavně zlaté slitky nebo mince.

"U investičního zlata existuje výjimka, lze ho nakupovat bez DPH," upozornil Křeček. Takzvané papírové zlato, tedy certifikát o vlastnictví, odborníci lidem jako investici nedoporučují. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.