ČNB snížila úrokovou sazbu. Zlevní to splátky, ceny nemovitostí půjdou nahoru

Česká národní banka snížila základní úrokovou sazbu poprvé od června 2022 na konci loňského roku. Tehdy to bylo o čtvrt procentního bodu. Teď, na začátku roku, v trendu pokračuje a sazbu snižuje o dalšího půl bodu na 6,25 %.

"Bankovní rada předpokládá, že inflace v lednu klesla na hodnotu okolo tří procent, tedy tu horní hranici tolerančního pásma inflačního cíle," vysvětlil změnu guvernér České národní banky Aleš Michl s tím, že i nadále bude bankovní rada centrální banky pokračovat v přísné měnové politice a k dalšímu snižování sazeb chce přistupovat opatrně.

Podle ekonomů ale budou úrokové sazby během roku dále klesat. "Česká národní banka během letošního roku sníží úrokové sazby pod úroveň čtyř procent. S tímto můžou hypoteční matematici v jednotlivých bankách už počítat," tvrdí například hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

[chooze:article;value:538952]

Lze to prý očekávat především v druhé polovině roku. Banky ale snižují úroky u hypoték už teď. "Je tam vidět drobný posun směrem dolů, asi o tři desetinky. Podobným tempem, řekněme tři desetinky zhruba za půl roku, by to mělo pokračovat i během letoška," předpovídá pak ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Vyšší zájem o hypotéky pociťují realitní kanceláře už od konce loňského roku. "Ta hlavní příčina jsou klesající úrokové sazby," potvrzuje realitní makléř Robin Hošek.

Podle ekonomů by lidé s nákupem nemovitosti ale neměli otálet. Nižší úrokové sazby totiž podle nich povedou k vyšší poptávce a tím také k růstu cen bytů a domů. Vlastní bydlení zůstává nadále nejdražší v hlavním městě. Za metr čtvereční se platí v průměru zhruba 150 tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.