Moderní bydlení

ČNB snížila úrokovou sazbu. Zlevní to splátky, ceny nemovitostí půjdou nahoru

Česká národní banka snížila základní úrokovou sazbu poprvé od června 2022 na konci loňského roku. Tehdy to bylo o čtvrt procentního bodu. Teď, na začátku roku, v trendu pokračuje a sazbu snižuje o dalšího půl bodu na 6,25 %.

"Bankovní rada předpokládá, že inflace v lednu klesla na hodnotu okolo tří procent, tedy tu horní hranici tolerančního pásma inflačního cíle," vysvětlil změnu guvernér České národní banky Aleš Michl s tím, že i nadále bude bankovní rada centrální banky pokračovat v přísné měnové politice a k dalšímu snižování sazeb chce přistupovat opatrně.

Podle ekonomů ale budou úrokové sazby během roku dále klesat. "Česká národní banka během letošního roku sníží úrokové sazby pod úroveň čtyř procent. S tímto můžou hypoteční matematici v jednotlivých bankách už počítat," tvrdí například hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

[chooze:article;value:538952]

Lze to prý očekávat především v druhé polovině roku. Banky ale snižují úroky u hypoték už teď. "Je tam vidět drobný posun směrem dolů, asi o tři desetinky. Podobným tempem, řekněme tři desetinky zhruba za půl roku, by to mělo pokračovat i během letoška," předpovídá pak ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Vyšší zájem o hypotéky pociťují realitní kanceláře už od konce loňského roku. "Ta hlavní příčina jsou klesající úrokové sazby," potvrzuje realitní makléř Robin Hošek.

Podle ekonomů by lidé s nákupem nemovitosti ale neměli otálet. Nižší úrokové sazby totiž podle nich povedou k vyšší poptávce a tím také k růstu cen bytů a domů. Vlastní bydlení zůstává nadále nejdražší v hlavním městě. Za metr čtvereční se platí v průměru zhruba 150 tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.