ČNB zadržela tisíce padělků mincí a bankovek. Šíří se hlavně falešné dvacetikoruny

Česká národní banka zveřejnila výsledky své loňské snahy o zadržení falešných peněz. Za rok 2023 odhalila a zadržela celkem 3 539 bankovek a mincí, které byly buďto pozměněné, anebo přímo padělané.

Padělaných bankovek zadržela ČNB 2 135 kusů a pozměněných 11. Pokud by byly pravé, měly by peníze celkovou hodnotu 5,6 milionu korun. "Ve srovnání s celkovou hodnotou všech bankovek v oběhu, tedy 707,8 miliardy korun, jde o marginální částku," uvedla členka správní rady ČNB Karina Kubelková. Nejčastěji se cílem padělatelů stávaly dvoutisícovky.

Oblíbenými místy padělatelů jsou i nadále velká města. "Nejčastěji jsme padělané bankovky nacházeli v Praze, což je logické, protože se tam nachází mnoho bank. Objevovaly se také v západních Čechách, hlavně v Karlových Varech, Klatovech a Plzni," pronesla Kubelková.

[chooze:article;value:543043]

Klatovy jsou v tomto ohledu obzvlášť výrazné, jejich okolí je totiž v hledáčku ČNB dlouhodobě. "U Klatov se padělatelská činnost objevuje dlouhodobě a víme o ní. Zabývá se tím také policie," poznamenala Kubelková.

U mincí byly loni nejoblíbenějším cílem padělatelů dvacetikoruny, které se začaly objevovat ve velkém. ČNB jich zachytila 1 393 a má se jednat o kvalitní padělky. "Jsou velmi dobře zpracované a mají kvalitní ražbu," poznamenala Kubelková.

I tak jsou ale odhalitelné. Jejich zásadní vadou je výrazná rýha po okraji. Té si lze povšimnout pohledem, ale také po hmatu. Podle Kubelkové je hrana mince citelně vystouplá a může být dokonce i ostrá.

ČNB připomněla, že placení falešnými bankovkami, a to i nevědomky, je trestné. Pokud tedy máte podezření, že vám obchodník vrací falešnou bankovku, můžete ji odmítnout a on vám musí poskytnout jinou.

[chooze:article;value:527744]

Pokud už ale padělek v peněžence máte, je nejlepší jej zanést do banky, kde vám jej zkontrolují. "Pokud je bankovka pravá, vrátí vám ji. Jedná-li se však o padělek, bude bez náhrady zadržen," upozornila Kubelková.

Kromě padělků se v oběhu také stále nacházejí bankovky, které už nejsou platné. Jedná se o peníze v hodnotě 100, 200, 500 a 1 000 korun. Tyto bankovky mají zastaralé ochranné prvky a rozeznat je lze především podle úzkého stříbrného proužku, který nemění při naklopení barvu.

Tyto bankovky lze donést do libovolné banky nebo záložny, kde vám je vymění za platné. Čas na jejich výměnu se ale krátí. Od letošního 1. července totiž bude možné zastaralé bankovky vyměnit pouze v České národní bance.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.