ČNB zmírnila pravidla k hypotékám. Změna začne platit už v lednu

DTI, tedy poměr výše dluhu žadatele o hypotéku a výše jeho čistého ročního příjmu. Ten byl doposud stanoven na téměř devítinásobek ročního příjmu. Od 1. ledna 2024 ale bude zrušen.

"Vyšší úrokové sazby a utlumená hypoteční aktivita výrazněji omezují rizika související s úrovní příjmů žadatelů, proto byl deaktivován limit DTI," řekla členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková.

"Banka není povinna vyhodnocovat plnění tohoto ukazatele, teoreticky by to mohlo znamenat to, že i když žadatel bude mít vyšší DTI, že může dostat úvěr," vysvětlil Libor Holub, ředitel sekce finanční stability ČNB.

[chooze:article;value:530136]

"Už od léta malinko hypoteční sazby klesají, ale skutečně tempem nějakého pohybujícího se ledovce. Je to vždycky snížení, ale jenom v průměru a o desetinky procenta," uvedl ekonom Petr Bartoň.

Problém mají teď spíše ti, kterým končí fixace hypotéky. Podle ekonomů mají tři možnosti. Poohlédnout se po konkurenci, která jim poskytne výhodnější nabídku, nebo hypotéku předčasně splatit, anebo ji zafixovat, ale na kratší dobu.

Do budoucna můžeme počítat s postupným snižováním úrokových sazeb, ale na hodnoty kolem jednoho a dvou procent už se podle odborníků pravděpodobně nedostaneme.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.