ČNB zrušila desítky pracovních pozic. Čistku udělala i mezi řediteli

Zatímco loni pracovalo v ČNB 1 516 lidí, letos to bylo 1 439. To znamená úbytek 77 míst, počet pracovních pozic tak klesl o 5,1 procenta. "Jde o první komplexní zeštíhlení provozu ČNB za posledních 10 let," uvedla mluvčí ČNB Petr Krmelová.

Krmelová dodala, že zároveň centrální banka ve dvou krocích snížila počet ředitelů sekcí či samostatných odborů, tedy těch přímo podřízených bankovní radě, ze 17 na 14. Tady je procentuální úbytek ještě výraznější – 17,6.

[chooze:article;value:530691]

​Zbytku zaměstnanců chce ČNB zvýšit příští rok platy. Průměrná mzda v bance vzroste o 4,4 procenta. Letos to bylo o 4,5 procenta. Zvýšení mezd vedení banky dohodlo s odbory.

"V době, kdy je důležité neroztáčet mzdově inflační spirálu, jde Česká národní banka nadále příkladem, jak prostřednictvím umírněných mzdových požadavků bojovat s inflací. Děkuji odborům, že si uvědomují odpovědnost České národní banky za cenovou stabilitu v zemi," okomentoval guvernér Aleš Michl. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo valorizaci minimální mzdy. Podívejte se na říjnový rozhovor TN Live s ekonomem Petrem Studničkou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.