Co bude před koncem? NASA má plán, jak varovat před smrtícím asteroidem

Odborníci z Úřadu pro koordinaci planetární obrany NASA pravidelně monitorují veškeré objekty ve vesmíru a vyhodnocují, zda představují riziko pro naši planetu. Navíc spolupracují také s globální koalicí astronomů s názvem International Asteroid Warning Network (IAWN).

Co by se ale stalo v případě, kdy by se naplnil nejhorší možný scénář a Zemi by hrozila neodvratná srážka s asteroidem? NASA má právě proto připravené speciální plány, píše portál New York Post.

[chooze:article;value:542734]

V první řadě by astronomové museli ověřit a vyhodnotit, zda objekt skutečně ohrožuje život na Zemi. Pokud by se všechny strany shodly, NASA by následně poslala výstrahu vedení země, kam by objekt mířil.

"Nemám na stole červený telefon nebo tak něco. Máme však formální postupy, podle kterých by bylo poskytnuto oznámení o vážném dopadu," řekl portálu Business Insider vedoucí programu Úřadu pro koordinaci planetární obrany Lindley Johnson.

Pokud by asteroid mířil směrem na Spojené státy americké, NASA by informovala Bílý dům a vláda by následně vydala formální prohlášení pro veřejnost. V případě mezinárodní hrozby by právě IAWN obeznámila Organizaci spojených národů (OSN).

Mezi potenciálně nebezpečné asteroidy NASA řadí všechny, které jsou větší než 150 metrů a prolétají blízko Země na vzdálenost menší než 7,5 milionu kilometrů. Takových odborníci evidují zhruba 2300 a přibližně 153 z nich má průměr větší než 966 metrů.

[chooze:article;value:540710]

Podle Johnsona ale IAWN zpravidla dokáže zachytit blížící se asteroid dlouho předtím, než se stane bezprostřední hrozbou pro Zemi. NASA přitom potřebuje alespoň pět až deset let, aby dokázala zabránit možné apokalypse.

"Pokud by hrozba přišla za méně než pět let, NASA by nestihla asteroid odklonit. Pak se může uchýlit k jeho zničení," doplnil Johnson. V případě, že by úřad věděl o objektu pouze několik měsíců dopředu, experti by pro záchranu Země už nedokázali cokoliv udělat.

Záhada vesmírného rajčete byla objasněna. Podívejte se, co se stalo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.