Co předcházelo vraždě Roma v Brně? Policie varuje před falešnými záběry

Na sociálních sítích se objevilo video, které údajně zachycuje události před smrtí mladého Roma o víkendu v Brně. Skupina převážně mužů se na tamní pouti poprala. Lidé, kteří jej sdílejí, tvrdí, že se jedná o záběry pořízené 14 dní před tragickým incidentem, a naznačují tak, že se nejednalo o první potyčku. 

Policisté ale autentičnost videa vyvrátili. "Nejde o záběry místa činu ani vyšetřovanou událost," uvedl na twitteru policejní mluvčí Pavel Šváb. "Přes chybějící souvislost s případem se obsahem videa z moci úřední zabýváme," doplnil. 

[chooze:article;value:508779]

​Nejedná se přitom o jediný záběr, který lidé masivně sdílejí a jenž má souviset s víkendovou událostí. Na sociálních sítích koluje také fotografie, která zachycuje skupinu šesti mužů, kteří mezi sebou zjevně mají spory. Tentokrát má záběr ukazovat okamžik těsně před pobodáním, což má dokazovat fakt, že jeden z mladíků zřejmě něco vytahuje z kapsy. Jestli se jedná o autentický záběr, ani v tomto případě policie nepotvrdila. 

Nejasnosti panují také kolem toho, jak se incident odehrál. Jedna z verzí, která se mezi lidmi šíří, je, že měl spor mezi ukrajinským mužem a skupinou romské mládeže vyeskalovat v tramvaji, přičemž útočník se přesile bránil nožem. To má naopak vyvracet verze, kterou doplňuje již zmíněná fotografie. Podle ní nebyl cizinec na místě sám, po svém boku měl mít další muže, a o přesilu se tedy nejednalo. 

​V obou případech jde jen o spekulace, které policie nepotvrdila. Okolnosti činu teprve vyšetřuje a mnoho podrobností k němu zatím neuvolnila. "Pro přesné určení jednotlivých rolí účastníků konfliktu jsou klíčové výpovědi nejen samotných aktérů, ale i svědectví. Pokud nebudou vyslechnuti všichni svědci, nemůžeme být sdílnější," vysvětlil policejní mluvčí Petr Vala. 

[chooze:article;value:508890]

"Jestliže jste byli svědky napadení, popřípadě víte, co mu předcházelo, okamžitě volejte tísňovou linku 158. Policisté taktéž uvítají videozáznamy z potyčky pořízené například na mobilní telefon," vyzval Vala už začátkem týdne veřejnost. 

Zrušená demonstrace

V sobotu se měla v Brně uskutečnit demonstrace reagující právě na smrt romského mladíka. Sama pořadatelka akce Žanny Plachetková ji však ve středu zrušila. "Od začátku jsem měla cíl, že bych chtěla tu demonstraci šířit v poklidu. Chtěla jsem šířit, že to nebyla kolektivní vina. A aby byl případ spravedlivě vyšetřen," uvedla na facebooku.

Podle Plachetkové se však demonstrace chytili nesprávní lidé. "Bojím se toho, že kdyby se ta demonstrace uskutečnila, tak by pak vznikly fatální následky. Přišli by tam takoví lidé, že bychom to nebyli schopni uhlídat, a já se přece nemůžu a ani nechci ztotožňovat s šířením nenávisti," vysvětlila.

"Počkejme na výsledky policie, která, doufám, ten případ vyřeší, tak jak má. A prosím vás, apeluji na to, počkejme na vyjádření české policie a nechoďme do ulic a nemlaťme a nepokřikujme na nevinné lidi," vyzvala Plachetková.

Kvůli smrti mladíka došlo v pondělí večer na brněnském Dominikánském náměstí k potyčce zhruba 20 lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.