Co se dělo před a při zásahu proti střelci. Policie zodpověděla 4 klíčové otázky

Podle policie už ve 13:22 přijely dvě tříčlenné hlídky do budovy na náměstí Jana Palacha, ale nakonec policisté odjeli k budově školy v Celetné ulici. Proč tam nezůstali?

Ve 13:22 přijely na náměstí Jana Palacha dvě hlídky oddělení hlídkové služby, které se dostavily na studijní oddělení, kde zjišťovaly, kde by student mohl být. Vyplynulo z toho, že střelec bude mít výuku v Celetné ulici. Policisté se dozvěděli, v jaké učebně se má učit, a přesunuli se tedy do této budovy.

Proč na fakultě někdo nezůstal z preventivních důvodů? Proč šli všichni do Celetné?

Hlídka řádně udělala šetření, a protože byly indicie, že pachatel může být jinde, tak policie jela se všemi silami a prostředky do té budovy, kde předpokládala, že bude. "Snažili jsme se ochránit, co nejvíce míst. Policisté tam nezůstali z toho důvodu, že měli jasně dané, kde se střelec může nacházet," vysvětlil ředitel pražské policie Petr Matějček.

[chooze:article;value:536251]

Proč nezůstal někdo z policie venku a nestřílel na pachatele z ulice?

Policie uvedla, že nikdo nemohl předpokládat, že se střelec dostane na ochoz a bude ohrožovat chodce. Policisté počítali s tím, že střelec je uvnitř budovy. Proto celá zásahová jednotka šla do budovy.

Proč se vyklidila jen jedna budova?

Informace, kterou policie měla, že tento muž jede do Prahy spáchat sebevraždu. "Získali jsme informaci, že se má nacházet na konkrétní adrese. Zároveň se nám objevil jeho telefon v ulici Pařížská. Představte si, že by policie hypoteticky vyklidila fakultu a on by začal střílet jinde. Vycházeli jsme z faktů, které nám směřovaly jeho pohyb na tuto fakultu," uvedl ředitel pražské policie Petr Matějček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.