Co se stalo s ponorkou u Titaniku? Záchranář se neubránil slzám

[chooze:gallery;value:32270]

​Vrak ponorky vylovil ze zhruba čtyřkilometrové hloubky záchranářský tým, který použil dálkově ovládaný podmořský dron Odysseus 6K. Na pobřeží se trosky dostaly ve středu.

"Během záchranné akce jsme kladli velký důraz na bezpečnost všech zasahujících. Byli jsme připraveni dorazit na místo a zachránit posádku," uvedl podle Daily Mirror šéf záchranářského týmu Edward Cassano ze společnosti Pelagic Research Services.

[chooze:article;value:510759]

​Podle něj pozůstalé o nálezu vraku, ve kterém se našly ostatky členů posádky, informovala americká pobřežní stráž. Když to Cassano říkal novinářům na tiskové konferenci, neubránil se slzám. Uvedl, že všichni doufali, že jde o záchrannou operaci a na dně najdou netknutý trup ponorky s živou posádkou. Bohužel během operace přišla smutná zpráva a akce se změnila na vyzvednutí vraku.

Zbytky podmořského plavidla budou sloužit ke zjišťování okolností havárie. "Jde o důkazní materiál, který budou zkoumat vyšetřovatelé z několika zemí," řekl podle BBC Jason Neubauer z americké pobřežní stráže.

[chooze:article;value:510417]

​Americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy uvedl, že vydá úplnou zprávu o tragédii ponorky za 12 až 24 měsíců. Informuje o tom web as.com. Již nyní je ale podle Business Insideru zřejmé, že trup podmořského plavidla neustál obrovský tlak vody, kterému byl v podmořských hlubinách vystaven. Titan byl vyroben z titanu a uhlíkových vláken. 

Podle předběžných zjištění posádka ponorky zemřela už 18. června asi 90 minut poté, co se vydala do hlubin Atlantiku směrem k Titaniku.

Trosky ponorky Titan dorazily na pevninu. Pravděpodobně obsahují i ostatky posádky (29. 6. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.