Co se stalo s wagnerovci: Většina je v Bělorusku, část si užívá večírky u moře

Wagnerovci, které Prigožin na popud Kremlu naverboval mezi vězni, se mají zanedlouho dočkat svobody. Přibližně čtyři stovky trestanců jsou už několik týdnů v hotelech v letoviscích v Krasnodarském kraji, kde čekají na omilostnění.

Informovala o tom BBC. Některým už kontrakt vypršel, jiným doběhne v srpnu. Dostali přitom na výběr, buď odejdou domů s čistým trestním rejstříkem, nebo si mohou kontrakt prodloužit a jít do Běloruska nebo Afriky.

[chooze:article;value:514185]

Soukromá armáda sehrála klíčovou roli v ruské invazi na Ukrajinu. Prigožin, jemuž se přezdívá Putinův kuchař, protože v minulosti zajišťoval Kremlu catering, se ale koncem června vzbouřil a s asi pěti tisíci bojovníky pochodoval na Moskvu. Putin vyzval k jejich likvidaci, běloruský prezident Alexandr Lukašenko ale s Prigožinem vyjednal, že výměnou za azyl v Minsku složí zbraně.

Na běloruském území má být momentálně asi 10 tisíc wagnerovců včetně Prigožina. Panuje ale nejistota, zda je vůbec naživu. Po sociálních sítích sice koluje několik videí s ním, datum jejich vzniku ani pravost se však nedá ověřit.

[chooze:article;value:514171]

Podle expertů Putin šéfa wagnerovců za vzpouru neušetří. S pomstou prý ale vyčkává, protože je bude ještě potřebovat na Ukrajině. Na počátku července ostatně měla proběhnout schůzce se špičkami wagnerovců, na které jim Putin řekl, aby se co nejrychleji vrátili na frontu.

Jak ale upozornila CNN, existuje i varianta, že už soukromou armádu definitivně hodil přes palubu. Prigožin už by v takovém případě byl po smrti. Jeho popravou by Putin demonstroval, že pokusy zamávat s kremelskou mocenskou strukturou se nevyplácí.

Wagnerovci se stěhují do Běloruska. Osud Prigožina je nejasný:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.