Moderní bydlení

ČOI varuje před nebezpečnými hračkami. Jsou plné jedovatých kovů

[chooze:gallery;value:36794]

Česká obchodní inspekce zadržela na českém trhu dvojici dětských hraček z Číny, které mnohonásobně překročily limit pro obsah jedovatých kovů.

Konkrétně jde o výrobky Tegole Power Tools AKU vrtačka 21T-1403, kterou v Česku nabízela společnost Sparkys, a Playfellow Sada nářadí el. šroubovák Craftsman Depot prodávanou řetězcem Tesco. V obou případech jde o hračky na baterie v podobě červených ručních vrtaček.  

U výrobku značky Tegole laboratoř na pájeném spoji zjistila obsah olova na hodnotě 69,9 % a kadmia na hodnotě 0,0177 %. Výrobek značky Playfellow pak měl v některých částech dokonce až 83,9 % olova. U olova je přitom limit na úrovni 0,1 % a u kadmia 0,01 %.

[chooze:article;value:566660]

Společnosti Tesco nařídila ČOI stažení výrobku z trhu, společnosti Sparkys pak zakázala jeho distribuci. "Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí," vysvětluje důvody těchto opatření inspekce.

Pokud si lidévrtačku Playfellow v obchodech Tesco koupili, můžou ji vrátit. "Tyto výrobky je možné vrátit v oddělení informací i bez předložení pokladního dokladu. Zde vám bude ihned vrácena kupní cena. Děkujeme za pochopení a přijměte omluvu naší společnosti," uvádí řetězec na svých webových stránkách.

Českem se šíří nová nebezpečná droga. Jen loni zabila desítky lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.