Covid a HIV zastínila jiná hrozba. Největší infekční zabiják je teď tuberkulóza

Na znepokojivý vývoj situace kolem tuberkulózy upozornila na tiskové konferenci ředitelka programu OSN Stop TB Partnership Lucica Ditiuová, podle které je v současnosti nejsmrtelnější infekční nemocí na světě. Každý den podle dostupných informací zemře na TBC zhruba 4 400 lidí, včetně 700 dětí. Zabíjí tak více lidí než například covid nebo AIDS. 

Nejohroženější jsou obyvatelé chudých částí světa, kde je nejen špatná dostupnost zdravotní péče, ale také podvýživa a vysoký podíl HIV pozitivních lidí v populaci. K alarmujícímu nárůstu případů tuberkulózy podle Ditiuové významně přispívají konflikty. Za nebezpečná ohniska označila Súdán, kde nedávno vypukla občanská válka, a Ukrajinu. 

[chooze:article;value:495321]

​Problém se tím pádem týká i Evropy. Právě Ukrajina má největší počet nakažených tuberkulózou v celém evropském regionu, podle odhadů číslo přesahuje 30 tisíc. Mezi nimi je i velké množství pacientů s TBC rezistentní vůči lékům, zdůraznila Ditiuová a podotkla, že v důsledku konfliktu mnoho z nich Ukrajinu opustilo. 

Už loni po začátku války mezi Čechy vzrostly obavy z šíření tuberkulózy v důsledku přívalu ukrajinských uprchlíků. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) má Česko účinný systém dohledu nad tuberkulózou a není podle něj důvod k panice. "Situace v ČR je ohledně výskytu tuberkulózy pod podrobnou kontrolou," vysvětlil vedoucí SZÚ pro dohled nad TBC Jiří Wallenfels. 

V tiskové zprávě z letošního února SZÚ připustil, že loni došlo k nárůstu počtu případů, na riziko v populaci to ale nemělo významný dopad. "Epidemiologická situace zůstává příznivá," uklidňuje ředitelka SZÚ Barbora Macková. Za loňský rok zdravotní úřady v Česku zachytily 362 případů tuberkulózy. Mezi ukrajinskými uprchlíky bylo 54 nemocných. 

[chooze:article;value:492558]

​Větší problém podle OSN představují Ukrajinci, kteří nadále žijí ve válečné oblasti. Kvůli válce se tam totiž výrazně zhoršila zdravotní péče, a na TBC tak umírají i lidé, kteří by se z nemoci za běžných okolností mohli vyléčit.

Co se týká Súdánu, tamní situaci Ditiuová přirovnala k tikající bombě. Už před pokusem o státní převrat čelila země vážným problémům, po vypuknutí v bojů letos na jaře se tam navíc zhroutil zdravotní systém. 

Více k začátku konfliktu v Súdánu se dozvíte v dubnové reportáži: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.