Covid bere Česko útokem. Nakažených může být milion, tvrdí Hořejší

Jsou v epicentru současné vlny nákazy covidu-19, jež nyní nejvíc zuří na jihu Moravy, přesto ve Fakultní nemocnici Brno aktuálně situaci nikterak dramaticky nepociťují.

"Návštěvám a ambulantním pacientům ale doporučujeme, aby si chránili dýchací cesty respirátorem nebo rouškou. U pacientů provádíme PCR testy a k dispozici máme rovněž rychlotesty," říká pro TN.cz mluvčí Fakultní nemocnice Brno Lenka Martínková.

[chooze:article;value:533016]

​Plzeňský kraj

Nad českým průměrem je v počtu nakažených je rovněž Plzeňský kraj, kde v kumulativním přehledu za poslední týden eviduje ministerstvo zdravotnictví 972 osob s potvrzeným covidem-19.

"S výjimkou zákazu návštěv na interním oddělení v Domažlickém zdravotnickém zařízení není v žádné z dalších nemocnic Plzeňského kraje (Klatovy, Rokycany, Stod, Domažlice, Horažďovice, Planá – Svatá Anna, pozn. red.) zatím hlášeno jakékoli omezení návštěv a v tuto chvíli o něm ani neuvažujeme," vysvětluje mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

"Standardně pouze platí výzva, že pokud se někdo cítí nemocen, je nastydlý nebo kašle, tak na něj apelujeme, aby svoji návštěvu důkladně zvážil a neriskoval zhoršené zdraví svého blízkého," dodává Kokoška.

​​Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji bylo za poslední týden zaznamenáno 1 650 případů covid pozitivních. "Ve čtvrtek ráno jsme měli s covidem-19 hospitalizovaných 12 pacientů a od pátku omezujeme návštěvy," informuje mluvčí mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice, která se nachází ve druhém nejlidnatějším středočeském městě.

Ke stejnému kroku se rovněž odhodlali v berounské nemocnici. "Návštěvy u hospitalizovaných pacientů jsou možné jen ve výjimečných případech se souhlasem primáře nebo vedoucího lékaře ve službě. Zároveň i nadále platí nošení respirátorů pro ambulantní pacienty a pro návštěvy hospitalizovaných pacientů na všech odděleních," uvádí mluvčí Rehabilitační nemocnice Beroun Lucie Lišková.

Kraj Vysočina

Ve sledovaném období od 7. do 13. prosince evidovalo ministerstvo zdravotnictví 706 nakažených v Kraji Vysočina. Jen v Nemocnici Jihlava mají s covidem 22 nakažených pacientů. "Větší problémy jsme však měli v listopadu, kdy jsme na zhruba dva týdny uzavřeli pro návštěvy geriatrii. Pacienty s covidem máme na našem infekčním oddělení," informuje Monika Zachrlová z Nemocnice Jihlava.

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji měli v uplynulých sedmi dnech 888 prokazatelně nakažených osob. Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) proto eviduje v posledních dnech nárůst počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19. "Celkem jich je u nás hospitalizováno šedesát. Třináct z nich je umístěno na jednotkách intenzivní péče," říká Jakub Sochor z FN HK. A dodává, že nemocnice je připravena reagovat na další vývoj epidemiologické situace podle svého pandemického plánu. Například návštěvy u pacientů však zatím neomezili.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji je za posledních sedm dnů 1041 pozitivně testovaných osob. Ve Fakultní nemocnici Olomouc je s covidem hospitalizováno celkem 44 pacientů a jejich počet v posledních dnech stoupl. "Jednotlivé kliniky upravují svůj režim podle svých individuálních potřeb. Zákaz návštěv je například na Hemato-onkologické klinice," uvádí mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Milion nakažených

Odborníci se domnívají, že za současnou vlnou nákaz covidem stojí subvarianta omikronu JN1. A pro TN.cz to potvrzuje také imunolog Václav Hořejší. "Všechny ty nové varianty se sice rekordně rychle šíří, ale vyvolávají daleko mírnější onemocnění," vysvětluje Hořejší.

[chooze:article;value:532674]

​"Současná populace je na tom z imunologického hlediska mnohem lépe, než jak to bylo na začátku epidemie koronaviru v roce 2019. Lidé jsou hodně promoření, očkovaní a po kontaktu s virem mají též takzvanou buněčnou imunitu," upřesňuje imunolog.

U těch, kteří se momentálně na covid nechají testovat, je podle něj pozitivních 35 procent. "Domnívám se, že pokud bychom v Česku otestovali na covid všechny občany, tak by pozitivních byl milion, přesto u většiny z nich moc závažné příznaky nemoci nejsou," uvádí Hořejší.

Aktuální vlna onemocnění se nevyhnula ani jeho rodině. "Moje dcera, vnučka a manželka jsou také pozitivní. Mají však jen mírné příznaky, nic vážného to není. Mě ale nic není, protože jsem se ještě v září nechal očkovat," dodává imunolog.

Respirátory jsou teď potřeba. Hrozí nám velký problém, varuje Prymula (13/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.