Covid, chřipka nebo nachlazení: Lékaři řekli, jak poznat, která nemoc vás trápí

Všechny tři choroby mají několik příznaků společných. Nemocné lidi sužují problémy s bolestí v krku, plným nosem, kašlem, bolestí hlavy i jiných částí těla. Další symptomy se ale liší, upozornil deník Daily Mirror.

Že máte covid, poznáte často podle ztráty chutě a čichu. "Zejména pokud vám neteče z nosu nebo ho nemáte ucpaný a máte tento příznak, tak je to pro covid specifičtější. A je to symptom, který vídáme méně u někoho s běžným nachlazením nebo u někoho s chřipkou," vysvětlil odborník na infekční choroby Albert Shaw.

Momentálně mezi hlavní příznaky covidu patří vysoká teplota nebo třesavka, nepřetržitý kašel, ucpaný nos nebo tečení z něj, pocit únavy nebo vyčerpání, bolest v krku, bolest hlavy, bolest těla, pocit dušnosti, ztráta nebo změna čichu či chuti, ztráta chuti k jídlu, průjem, pocit nemoci.

[chooze:article;value:531335]

U chřipky symptomy nastoupí rychleji. Nemocní většinou trpí náhlým zvýšením teploty, bolestmi těla, pocity únavy nebo vyčerpání, suchým kašlem, bolestí v krku, bolestí hlavy, potížemi se spánkem, ztrátou chuti k jídlu, průjmem nebo bolestmi břicha, pocitem nemoci a nevolnostmi. Děti navíc bolí v uchu a jsou méně aktivní.

Rýma naopak přichází postupně. Mezi hlavní příznaky patří ucpaný nos nebo tečení z něj, bolest v krku, bolesti hlavy, svalů, kašel, kýchání, zvýšená teplota i tlak v uších a obličeji.

"Vidím, že když se příznaky postupně zhoršují, kašel, ucpání nosu se pomalu stupňují, bývá to častěji nachlazení. Zatímco u chřipky a covidu se zdá, že nástup nemoci je mnohem akutnější. Máte hrozné bolesti těla. Výrazná bolest hlavy je asi jedna z věcí, kterou slýchám pravidelně. Většina pacientů s chřipkou a covidem, které jsme viděli, měla mírnou horečku," vysvětlil pro stanici 13 ACTION NEWS zdravotník Brain Singer.

​​Covid se šíří dál. Nakažených pacientů přibývá hlavně mezi seniory (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.