Moderní bydlení

Covid je v Česku na vzestupu, varuje Prymula. Zavedl by zvláštní opatření

Světem se nadále šíří nákaza covidu-19. Zatímco v pondělí 26. srpna bylo podle ministerstva zdravotnictví evidováno 452 nových případů, o týden později jich už přibylo 600. Podle epidemiologa a exministra zdravotnictví Romana Prymuly jde ale jen o špičku ledovce, protože se na covid mnoho lidí netestuje.

Česko už ale pravděpodobně tento vir plošně nezasáhne. "Mohou ale vznikat lokální ohniska. Tam může vyšší nemocnost například ohrozit dostupnost některých služeb," vysvětlil pro TN.cz exministr.

[chooze:article;value:572234]

​Nejúčinnější obranou je i nadále očkování. Zatímco ve Spojených státech zdravotníci doporučují vakcinaci všem lidem od věku šesti měsíců, Prymula by tak radikální nebyl.

"Očkovat by se měli senioři a zejména ti, kteří mají chronické či nějaké další onemocnění. Měli by dostat alespoň jednu dávku vakcíny bez ohledu na to, čím byli očkováni v minulosti," uvedl pro TN.cz odborník.

"Už narůstá i zátěž v nemocnicích, kde je na jednotkách intenzivní péče asi 13 lidí. Ve srovnání s těmi obrovskými vlnami, které jsme tu měli v minulosti, je však to číslo velmi malé," upřesnil epidemiolog.

[chooze:article;value:571337]

​Momentálně vir v žádné nebezpečné variantě v populací nekoluje. "Po etapě těch klinicky velmi závažných mutací se již dříve objevil omikron. Průběhy nemoci u něj a u jeho subvariant nejsou tak smrtící, ale šíří se velmi rychle," vysvětlil Prymula s tím, že zmutování do nějaké nebezpečnější varianty nehrozí.

"To rychlé šíření nemoci se ale bude pravděpodobně opakovat každý rok. V neprospěch lidstva ale hraje, že imunita po prodělání nemoci i po očkování je krátká," upozornil.

K ohroženým místům nyní patří například školy, protože některé děti si přivezly nákazu z dovolené s rodiči nebo letního tábora a teď ji mohou šířit mezi spolužáky.

"Na covid ale teď nahlížíme jako na respirační onemocnění běžného typu a bude populací procházet. V některých případech, třeba v domovech pro seniory a v nemocnicích, bych ale doporučil nosit respirátory, a to i návštěvám," dodal Prymula.

Záchranáři žalují zdravotnickou službu. Chtějí doplatek za práci během covidu (21/8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.