Covid pořád zabíjí. Noste roušky a očkujte se, vyzývá Čechy ministerstvo

"Navzdory rostoucím počtům nakažených osob covidem-19, ale i dalšími respiračními onemocněními, dlouhodobě nerostou počty pacientů s těžkým průběhem v rámci nemocnic," oznámil na tiskové konferenci náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). 

Situace je podle ministerstva i odborníků tedy momentálně stabilní. "Daří se nám chránit nejzranitelnější skupinu obyvatelstva, jejíž proočkovanost je nejvyšší," prohlásil Pavlovic. "Právě teď je nejvhodnější čas se nechat očkovat," dodal.

[chooze:article;value:528280]

"Stále se pohybujeme pod epidemickým prahem," sdělila Macková. To se týká covidu i dalších respiračních chorob, jako je například chřipka. "Celá republika zaznamenává nárůst v počtu případů, stále ale v rámci očekávaných hodnot," doplnila šéfka SZÚ.

Lidé by si podle ní měli připomenout hygienická opatření, která se naučili na začátku pandemie covidu. "V případě, že má někdo náznak onemocnění nebo se necítí dobře, aby se nebál si nasadit roušku, aby chránil nejen sebe, ale aby chránil i své blízké," doporučila. Pokaždé, když odněkud lidé přijdou, měli by si podle ní důkladně umýt ruce.

[chooze:article;value:528001]

"Vyhodnocujeme bezpečnost očkování," poznamenal Chlíbek. Připomněl, že už na celém světě lékaři vyočkovali přes 13 miliard dávek vakcíny proti covidu-19. "Nebyl vydán žádný bezpečnostní signál, který by vedl k tomu, že jakákoli rizika spojená s očkováním převyšují přínosy. Pořád platí, že přínosy očkování jsou zcela jednoznačné a nepopiratelné," dodal.

Doporučuje se očkovat proti chřipce i covidu. "Vnímám poněkud znepokojivě skutečnost, že zájem o očkování proti chřipce je skoro dvojnásobný než proti covidu-19. Pravděpodobně jsme ztratili obavy z covidu-19 a bojíme se více chřipky. Pravda je ta, že covid-19 stále zabíjí více lidí než chřipka. Je to onemocnění, které v rizikových kategoriích může být nebezpečné," upozornil Chlíbek.

Proti novým variantám covidu už se dá očkovat (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.