Covid se utlumil, chřipka udeří v plné síle. Prymula varuje před masivním šířením

Počty případů onemocnění chřipkou budou podle Prymuly určitě narůstat. "V prosinci byly záchyty chřipky zatím jen minimální. Děti se ale v tuto chvíli už po Vánocích vrátily do škol a ten přenos nemoci bude poměrně masivní," upozornil epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro TN.cz

Jak vážná je podle vás nyní situace s onemocněním covid-19?

Není to nějak dramatické. Je vidět i na zátěži nemocnic, že křivky s počty onemocnění covidem i chřipky šly poměrně dolu. A nemyslím si, že by to mohlo být nějak dramatické a ohrožovat třeba kapacitu nemocnic. S covidem a s jeho variantou omikron jsme se již setkali. Byť tady budou nové varianty jako JN.1, tak si přesto myslím, že jsme trochu adaptováni a nepovede to k nějakému katastrofickému nárůstu.

[chooze:article;value:525023]

Epidemiolog Roman Chlíbek upozorňuje, že koncem ledna mohou být v Česku s covidem v nemocnicích až čtyři tisíce lidí.

Nedomnívám se, že bychom tohoto čísla mohli dosáhnout. V prosinci bylo hospitalizovaných přes tisíc lidí. I když s nějakým nárůstem musíme počítat, tak si nemyslím, že se na tak vysoké číslo dostaneme. V populaci byl covid velmi rozšířen už během prosince. A mnoho případů ani nebylo diagnostikováno. Proto si nemyslím, že bychom se ještě s nějakou silnou vlnou onemocnění mohli potýkat.

Kolik lidí je nyní proti covidu očkováno?

Kdybychom řekli, kdo byl očkován, tak se dostaneme na číslo 67 procent. Pokud budeme ale brát jen osoby, které získaly i posilující dávku, tak těch je výrazně méně a jsou jich jen stovky tisíců. Plné očkování už tedy má jen minoritní část populace.

Jak silnou mají imunitu lidé, kteří se nechali očkovat už před delší dobou?

U nich je ta účinnost vakcíny už opravdu velmi omezená. Rizikové osoby a hlavně senioři by měli být přeočkováni.

[chooze:article;value:529463]

Vy tvrdíte, že ta současná vlna onemocnění covidem kulminovala už někdy okolo 17. prosince, zatím se ale příliš neprojevila chřipka. Jaký vývoj odhadujete v jejím případě?

Počty případů onemocnění chřipkou budou určitě narůstat. Dá se očekávat, že ještě půjdou nahoru. V prosinci byly záchyty chřipky zatím jen minimální. Děti se v tuto chvíli už po Vánocích vrátily do škol a ten přenos nemoci bude poměrně masivní.

Má ještě smysl očkování proti chřipce?

To má vždycky smysl. Já ale doporučují očkování někdy v říjnu nebo v listopadu. Musíme si uvědomit, že protilátky získáme až dva týdny od očkování. A v chřipkové sezóně je velmi pravděpodobné, že během těch dvou týdnů onemocníte. V průměrné chřipkové sezóně umírá v České republice 1 500 lidí.

Covid ale chřipku trochu zastínil…

Covid přišel jako nové onemocnění, které mělo na začátku mnohem větší smrtnost, srovnává se to až teď. Když přijde chřipka, která bude vyvolána variantou, jež tu dříve nebyla, u neočkovaných lidí může být i v případě chřipky poměrně vysoká smrtnost. Stejně tak nás ale může ohrozit, pokud přijde nějaká nová a nebezpečná mutace covidu.

[chooze:article;value:511064]

Zrovna u covidu ale hrozí i jeho dlouhá varianta. Naposledy americký list Washington Post upozornil, že stále panují nejasnosti o dlouhém covidu. Citovaní odborníci mimo jiné uvádějí, že vědci zatím přesně nedefinovali příčinu ani léčbu…

Ono totiž jde o pestrou škálu různých symptomů, které bychom mohli považovat za samostatná onemocnění. A protože je jich poměrně mnoho, není jednoduché je všechny zhodnotit a najít u nich nějakou příčinnou souvislost.

Expert citovaný americkými novináři tvrdí, že lékaři jsou kvůli dlouhému covidu často bezradní. A mnohdy se k diagnóze dostanou až takzvanou vylučovací metodou. Zdravotníci jsou tedy na dlouhý covid stále krátcí?

Dlouhý covid už v řadě případů není otázkou nějaké přímé reakce organismu na virus, ale v řadě případů je to reakce vlastního organismu. Může to být třeba autoimunitní reakce. A to samozřejmě obnáší mnohem složitější postup, než je třeba léčba nějakého viru antivirotiky. Můžu třeba těžce chodit do schodů, zadýchávat se. A ono to překvapivě nemusí být tím, že mám poškozené plíce. Problém může být s dechovým centrem.

[chooze:article;value:535479]

Kolik lidí v Česku takzvaným dlouhým covidem trpí? Jsou mezi nimi například i ti, kteří nemoc prodělali v prvních vlnách epidemie?

Toto téma je v odborných kruzích velmi diskutované. Dlouhým covidem trpí asi tři čtyři procenta lidí, kteří nemoc prodělali. Není jich tedy tolik, jak se původně předpokládalo. Na druhou stranu, u řady lidí ten dlouhý covid po určité době vymizí. Bývá to otázkou měsíců, jsou ale případy, kdy se táhne mnoho let.

Zmínil jste, že dlouhý covid je ve skutečnosti skupinou různých onemocnění. Která z nich jsou nejzávažnější?

Jsou to různé neurologické problémy s poruchami paměti nebo horším vybavováním si různých slov. Může jít o bolesti hlavy, únavu. Také to bývá takzvaná mozková mlha, kdy reagujeme obtížněji, než jak jsme to měli v minulosti.

Jaká v tomto případě existuje léčba?

Léčba příčin těchto problémů není jednoduchá, ale u většiny lidí opravdu časem vymizí.

[chooze:article;value:530873]

V průběhu podzimu se také objevily informace o záhadném respiračním onemocnění z Číny. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila nad tou situací znepokojení a Peking žádala o podrobné informace. Podařilo se tu situaci vysvětlit?

Ukázalo se, že tu situaci způsobila nedostatečná diagnostika a nešlo o žádné nové viry. Nyní se to uklidnilo a převažují tam klasické respirační nemoci včetně RS virů.

Očkování proti chřipce a covidu je poměrně známé. Jak je to ale u nás se zmiňovaným očkováním proti RS virům, které dobře známe i v Česku?

Proti RS virům teď máme dvě nové vakcíny. Jedna se také používá pro imunizaci ještě nenarozených dětí pasivní formou. To znamená, že se očkuje matka ve třetím trimestru těhotenství. Dítě je pak chráněno prostřednictvím protilátek. Nenarozeným dětem a lidem od 60 let přispívá VZP na očkování částkou ve výši 2 000 korun.

Respirátory jsou teď potřeba. Hrozí nám velký problém, varuje Prymula (13/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.