Covid se vrací. Problémy by ale mohla způsobit nová subvarianta, říká expert

​Jen za čtvrtek přibylo v Česku 885 nově nakažených koronavirem. Aktuálně je na jednotkách intenzivní péče (JIP) hospitalizovaných 31 lidí. 

"V posledních dnech opravdu počty případů narůstají. Reprodukční číslo je už mezi 1,3 a 1,5. To znamená, že z každého tisíce nakažených jich může být brzy 1 500," řekl pro TN.cz exministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. A očekává, že se situace bude nadále zhoršovat.

[chooze:article;value:489913]

​"Nepředpokládám ale, že to bude nějaké velké drama. Šíří se hlavně subvarianty omikronu, na které bychom už měli být adaptováni," vysvětlil. Podle něj však rizikové období, kdy se covid může více šířit, potrvá až do konce března. "Jak dlouho bude současná vlna rostoucího počtu nakažených dlouhá, se ale v tuto chvíli odhadnout nedá," upřesnil. 

Prymula však žádné velké drama neočekává. K tomu by podle něj mohlo dojít, jen kdyby se objevila nějaká nová a nebezpečnější subvarianta koronaviru.

[chooze:article;value:419354]

​Podle imunologa Václava Hořejšího je svým způsobem dobře, že koronavirus pořád v populaci částečně je. Malé množství viru totiž pomáhá imunizaci. Zvyšuje tedy odolnost vůči virům, i když nemoc nemusí propuknout.

"Není důležitý počet případů, ale kolik je vážných průběhů onemocnění. Okolo nás denně létají stovky různých vírů a žádné závažné onemocnění většinou nezpůsobují. Myslím, že z covidu se stává něco podobného," uvedl Hořejší.

Covid už není nejčastější příčinou úmrtí. Česko trápí jiné nemoci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.