Covid se vrací s jinými příznaky. Nahradily ztrátu chutě a čichu

Dříve velká část nakažených přicházela o čich a chuť a trpěla suchým kašlem, dnes ale covid nelze tak jednoduše poznat. "Nejsou to ty symptomy, které jsme vídali dříve. Jsou to hodně ucpané horní cesty dýchací, občas kýchání, obvykle mírná bolest v krku," popsal pro NBC News lékař Erick Eiting.

Nemoc podle něj nyní začíná bolestí v krku, poté začne ucpaný nos. "Skoro každý, koho jsem v poslední době ošetřoval, měl velmi mírné symptomy. Jediný důvod, proč jsme poznali, že šlo o covid, byl, že jsme je testovali," poznamenal Eiting.

[chooze:article;value:523604]

Podle lékařky Grace McComseyové je ale bolest v krku velmi intenzivní. "Popisují bolest, jakou ještě necítili, i když dříve měli streptokoka," prohlásila. "Jakmile se jim ucpe nos, zdá se, že se bolest zmenší," dodala.

Pacienti hlásí také bolest hlavy, únavu, bolest svalů, horečku či zimnici. Na začátku pandemie přicházelo o čich a chuť 60 až 70 procent pacientů, nyní ale jen něco mezi desetinou a pětinou. Mezi symptomy už se navíc skoro vůbec neobjevuje průjem.

I podle anglické studie, která dlouhodobě symptomy sleduje, jsou aktuálně nejčastějšími příznaky plný nos, bolest hlavy, únava, kýchání a bolest v krku, upozornil deník The Sun.

[chooze:article;value:523591]

Podle virologa Dana Baroucha to neznamená, že jsou subvarianty slabší, spíše se zlepšila lidská imunita. A to i díky vakcínám. 

Počet nakažených v posledních týdnech roste. Od pondělí 18. září se nákaza potvrdila u více než 3 000 lidí. Nemocnice se ale lidmi s covidem zatím neplní. Momentálně v nich musí být v Česku jen 116 pacientů, z těch je 11 na jednotce intenzivní péče, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví.

Problémy po covidu má méně lidí, než se čekalo, ukázala studie (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.