Covid se změnil k nepoznání. Lékařka objasnila, jak je to s jeho symptomy

Covidová čísla před Vánocemi po celé Evropě rostou, nemocnice kvůli tomu zakazují návštěvy a populace se již tolik netestuje jako v předchozích letech. Jak tedy poznat, že jde o covid-19? Podle praktické lékařky Hellen Wallové už neexistují žádné příznaky, které by se daly sledovat a které by definitivně ukázaly na to, že se jedná o covid.

"Mohou to být doslova jakékoli respirační příznaky a mnoho dalších, covid se může maskovat jako jakékoli respirační onemocnění," řekla pro deník Mirror. Za poslední týden prý slyšela u vícero kolegů s pozitivním testem, že neměli žádný z příznaků, o kterých se mluvilo během vrcholu pandemie. Tehdy se nejčastěji skloňovaly symptomy jako ztráta čichu a chuti nebo tzv. covidové prsty. 

[chooze:article;value:533468]

​Podle lékařky Catherine Hyamsové z nemocnice Southmead Hospital Bristol je o svátcích důležité myslet na zdraví svých blízkých, a to nejen v souvislosti s covidem. "Chcete je vidět a být s nimi, ale zároveň je nechcete vystavit riziku, pokud jsou zranitelní. To si každý člověk musí rozhodnout sám pro sebe, co je ta správná věc," řekla.

Imunoložka Eleanor Rileyová pro BBC uvedla, že hladiny protilátek proti covidu jsou u lidí pravděpodobně stejně nízké jako v době, kdy byla vakcína poprvé uvedena. "Nyní, protože protilátky jsou nízké, vyšší dávka viru projde a způsobí horší průběh onemocnění," uvedla Rileyová.

Příznaky mohou být různé, například bolest v krku, rýma, celková únava nebo kašel. Covid-19 můžou odhalit testy, ani ty ale nejsou 100% spolehlivé. 

Covid se v populaci dál šíří. Měli bychom být opatrní, varuje virolog (19/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.