Covid už v Česku není největší zabiják. Vystřídala ho srdeční nemoc

V první polovině minulého roku podle ČSÚ zemřelo 60 tisíc lidí, oproti tomu v roce 2021 úřad evidoval 77,7 tisíce úmrtí. "Což znamená meziroční pokles o více než pětinu. Meziroční pokles počtu zemřelých úzce souvisel se snížením úmrtnosti na onemocnění covid-19," nastínila Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

"Nejvýrazněji, a to o téměř dvě pětiny, se meziročně snížil počet zemřelých v Karlovarském kraji. Na vysoké úmrtnosti o rok dříve se tu výrazně podílel covid-19, který stál v prvním pololetí roku 2021 za úmrtím více než 40 % zemřelých," řekl Pavel Hájek, vedoucí oddělení informačních služeb krajské správy ČSÚ pro Středočeský kraj.

[chooze:article;value:487351]

​Nejmenší meziroční pokles počtu zemřelých zaznamenal ČSÚ ve Zlínském a Olomouckém kraji, kde v prvním pololetí roku 2021 tvořil covid-19 pouze pětinu úmrtí. 

Nejčastější příčinou smrti byla v prvním pololetí roku 2022 chronická ischemická choroba srdeční, stejně jako v letech 2018–2020. "Ta stála za úmrtím 13,5 % zemřelých, tj. více než osm tisíc osob. Toto onemocnění stojí v čele žebříčku příčin smrti dlouhodobě s výjimkou prvního pololetí roku 2021, kdy ho vystřídal covid-19," zmínila Magdaléna Baštecká z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

[chooze:article;value:465827]

​Covid-19 ale ze statistik v prvním pololetí roku 2022 nezmizel úplně. Umístil se na druhé pozici příčin úmrtí v Česku. "Byl určen jako základní příčina smrti u 6,4 % úmrtí, tedy u necelých čtyř tisíc zemřelých," uzavřela Baštecká. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.