Covidová vlna se znovu rozjede, varuje Prymula. Nejhorší čeká po Vánocích

V sobotu 23. prosince přibylo v Česku 194 osob s koronavirem včetně reinfekcí. Na Štědrý den 154 a na Boží hod 197. To je podle statistik ministerstva zdravotnictví o poznání méně než třeba v pondělí 18. prosince, kdy přibylo včetně reinfekcí 3 692 nemocných.

Vánoce jsou v tomto ohledu specifické, lidé jsou více doma a testovat se tolik nechodí. O to horší mohou být statistky po začátku roku, varuje epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula. 

Nemuselo by to však být nadlouho. Prymula odhaduje, že situace by se mohla začít uklidňovat okolo první poloviny příštího měsíce.

[chooze:article;value:534516]

​"Pokud se ohlédneme do minulosti, tak každá z těch dřívějších vln trvala zhruba tři měsíce. Současná probíhá už od září, takže můžeme očekávat, že někdy okolo 10. ledna by se ta křivka už mohla oploštit. Je to však jen odhad, jak to bude přesně vypadat, neví nikdo," řekl Prymula pro TN.cz před Vánoci.

Přesto by se podle něj měli mít lidé na pozoru i během volných dnů a prázdnin, a to zvláště při návštěvách příbuzných.

"Můžeme nakazit i jedince, kteří se jinak mezi lidmi moc nevyskytují. Na to si musíme dávat pozor, zejména když cestujeme za rodiči nebo prarodiči," uvedl exministr.

[chooze:article;value:533947]

​"Ti často patří k ohroženým skupinám, proto se více chrání. A my jim můžeme přivézt nepříliš vítaný dárek v podobě nemoci," dodal Prymula.

Odborníci se domnívají, že se v Česku šíří hlavně nová subvarianta omikronu označovaná jako JN.1. Podobné je tomu i na ostatních místech světa včetně USA nebo Indie. Tam však podle televize CNBC už zdravotníci zaznamenali minimálně trojici úmrtí spojenou právě s touto variantou.

Respirátory jsou teď potřeba. Hrozí nám velký problém, varuje Prymula (13/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.