Čtenáři TN.cz mají jasno. Vystavili Fialovi za první rok vlády vysvědčení

V sobotu to byl rok ode dne, kdy prezident jmenoval vládu Petra Fialy. Při té příležitosti mohli čtenáři TN.cz hlasovat v anketě (v článku zde) a vyjádřit spokojenost s dosavadním fungováním kabinetu. Výsledky ukázaly, že ve společnosti panuje velká nespokojenost. Drtivá většina čtenářů vládě udělila nedostatečnou.

K nedělní 17. hodině hlasovalo téměř sedm tisíc lidí, přičemž přes 87 procent z nich dalo vládě nejhorší hodnocení. Tři procenta jí udělila dostatečnou. Kabinet ale má i své příznivce. Téměř pět a půl procenta hlasujících mu dalo v anketě nejlepší známku, od dalších tří procent dostal chvalitebnou.

​Silné kritice vláda čelí i na sociálních sítích, důvody se často opakují. Nejčastěji jí lidé kladou za vinu pokles jejich životní úrovně. Sám Fiala přiznává, že uplynulý rok nebyl jednoduchý a jiné to nebude ani v následujících měsících.

[chooze:article;value:476779]

"Naše země se v důsledku ruské agresivní války na Ukrajině potýká s řadou obrovských výzev, které jsme si ještě nedávno nedokázali představit. Společně s vámi však pracujeme na tom, aby byly dopady krizí na životy nás všech co nejmenší," vzkázal lidem premiér v ohlédnutí za prvním rokem svého vládnutí.

Neztrácí ale optimismus. "Už nyní vím přesně, čemu se musíme věnovat příští rok a v dalších letech, abychom posunuli Českou republiku mezi nejúspěšnější země světa. Věřím, že to společně dokážeme," přislíbil Fiala.

Odborníci uplynulý rok hodnotí jako částečně úspěšný. Politologové se například shodují na tom, že velkým úspěchem bylo české předsednictví v Radě EU. Kritizují ale například nedostatečnou komunikaci s občany nebo nevýrazné ministry. Podle ekonoma Petra Studničky se jí také nepodařilo konsolidovat veřejné finance podle svého plánu.

Tento týden vláda rozhodla o zvýšení životního minima a zastropování cen energií pro firmy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.