Čtrnáctiletý mladík zastřelil v nákupním centru v Bangkoku dva lidi a pět dalších zranil

Ke střelbě došlo v obchodním centru Siam Paragon, které je nejznámějším obchodním centrem thajské metropole a podle BBC také jedním z nejnavštěvovanějších míst v Asii. Jedna z obětí byla čtyřiatřicetiletá Číňanka, kterou střelec zasáhl v přízemí nákupního centra, a druhá, která v obchodním centru pracovala, byla Myanmařanka. Ta svým zraněním podlehla později v nemocnici, uvedl na tiskové konferenci šéf národní policie Torsak Sukvimol. Při útoku bylo zraněno pět dalších lidí jeden občan Laosu, jeden Číňan a tři Thajci.

Policie uvedla, že podezřelého zadržela ve třetím patře v obchodě s nábytkem. Mladík se policistům po činu vzdal a následně byl převezen na policejní stanici Pathumwan. List Bangkok Post s odvoláním na policejní prohlášení uvedl, že zadržený byl zmatený a uvedl, že slyšel hlasy, které mu říkaly, aby střílel lidi. Navštěvoval školu poblíž obchodního centra a v minulosti se léčil s psychickými problémy v nemocnici Rajvithi, ale v poslední době přestal brát léky, dodal Sukvimol.

[chooze:article;value:473010]

​Na záběrech z bezpečnostních kamer bylo vidět, jak nakupující v obchodním centru Siam Paragon utíkají k východům poté, co se na chodbách ozvala střelba. Svědci uvnitř obchodního centra uvedli, že se schovávali v obchodech a na toaletách.

Jakkraphan Nakharisi, 29letý prodavač zmrzliny, který v obchodním centru pracuje již dva roky, řekl BBC, že si zpočátku neuvědomil, že jde o střelbu. "Bylo jich čtyři až pět. A pak nastalo ticho. Pak se ozvaly asi další dva výstřely. Pak jsem slyšel, jak někdo v mém obchodě křičí: 'Někdo střílí!' Okamžitě jsem se přikrčil za nádrž se zmrzlinou. Nevěděl jsem, kam mám utíkat. Říkal jsem si, že nemůžu jen tak lehkomyslně vyrazit ven," uvedl s tím, že slyšel, jak ochranka vyvádí lidi z areálu, a pak odešel "ne více než deset minut po střelbě".

Palmyra Kownacková, 61letá obyvatelka Spojeného království, která v současné době pobývá v Bangkoku a která byla v době střelby v Paragonu, řekla BBC, že zůstala otřesena. "Bylo slyšet hodně křiku a výstřelů," popsala. "Bylo těžké poznat, co se děje. Nevěděli jsme, jestli to byl jeden člověk nebo gang. Viděli jsme, jak kolem prochází vojáci. Zůstali jsme tam asi hodinu, než jsme konečně dostali povolení k odchodu. Vyvedli nás zadním východem. Byl tam chaos, tolik lidí."

Mluvčí společnosti Siam Paragon ve svém prohlášení vyjádřil soustrast obětem. "Jakmile k incidentu došlo, policie a bezpečnostní tým společnosti Siam Paragon okamžitě evakuovaly zákazníky a zaměstnance z budovy, přičemž prioritou byla bezpečnost všech zákazníků, zaměstnanců a nájemníků," uvedl v prohlášení.

Hromadné střelby jsou v Thajsku vzácné, ačkoli počet držitelů zbraní je v regionu poměrně vysoký. V říjnu loňského roku zabil bývalý policista při útoku střelnou zbraní a nožem v centru péče o děti v provincii Nong Bua Lamphu na severovýchodě Thajska nejméně 37 lidí, většinou děti. V roce 2020 zabil voják ve městě Nakhon Ratčasima 29 lidí a desítky dalších zranil.

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.