Čtvrť v Ústí děsí okolí. Bojí se tam jezdit řidiči autobusů i rozvozci jídla

Křik, bitky a napadání je na sídlišti v ústeckém Mojžíři denní chleba. Není výjimkou, že tam malé děti surově napadají starousedlíky. Situace je natolik divoká, že se do Mojžíře báli jezdit řidiči městské hromadné dopravy.

Od srpna tam proto každý spoj kontroluje městská policie. "Řidiči odmítali na té lince jezdit. Docházelo tam k plivání na řidiče, do kabiny řidičů i ve vozidlech. Vozidla musela procházet každý den velkým úklidem," líčila mluvčí ústeckého dopravního podniku Jana Dvořáková.

[chooze:article;value:524223]

Nově se přidala také tamní pizzerie. Vozit jídlo do Mojžíře byl pro kurýry podle majitele boj o život. "Po odevzdání objednávky zákazníkovi se ke kurýrce začala blížit skupinka, že si prý také objednali jídlo. Pak se kurýrka urychleně zamkla do vozu pod nátlakem a výhružkami," popsal situaci majitel pizzerie David Tůma.

Sídliště ožije především v době vyplácení sociálních dávek. Celou noc tam pak hraje hlasitá hudba. "To jdou na benzínovou pumpu nakoupit si alkohol, cigarety, je to jedna velká party. Nezvladatelný stav. Máme osekané, v podstatě nulové kompetence," postěžovala si starostka Neštěmic Yveta Tomková (STAN).

"Polovina světel svítí celou noc. Kdybych neměl dva psy a nebyl pořád ve střehu, tak by to se mnou zle dopadlo. V jedenáct v noci tady pořád ještě chodí čtyřleté děti a koukají, co se kde dá ukrást. Lezou nám sem a vykrádají zahrady," líčí tamní obyvatelé.

[chooze:article;value:522365]

Radnice do Mojžíře jezdí uklízet nepořádek, prý je to ale boj s větrnými mlýny. Všechno, co se uklidí, je do hodiny zpátky. "Během dvou měsíců jsme tam řešili 80 přestupků," sdělil zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný.

V Česku jsou podobných lokalit desítky. Na Ústecku jde například ještě o sídliště v Krupce, kam policie jezdí během víkendů klidně i třicetkrát. Dalšími jsou Mariánské Hory v Ostravě nebo Račín v Kroměříži. Ve vyloučených lokalitách v Česku podle posledních údajů žije okolo 130 tisíc lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.