Čtvrtý ministr školství za rok a půl. Podle odborníků je potřeba větší stabilita

Ministerstvo školství jako by převzalo štafetu od ministerstva zdravotnictví. Ministři se v čele resortu střídají jako na běžícím páse. Jen za vlády Petra Fialy (ODS) už v budově na Malé Straně sedí třetí.

"Časté střídání ministrů školství je samozřejmě velký problém, protože školství je přesně ten resort, který potřebuje stabilitu, nějaké vize. Ti jednotliví ministři by měli být schopni, pokud možno, strávit v úřadu celé volební období. To se bohužel u nás neděje," řekl politický komentátor Jiří Pehe.

Podle glosátora Jindřicha Šídla je od roku 1993 pozice ministra školství jedním z nejtěžších postů ve vládě. "Nemají v podstatě ani čas dotáhnout do konce to, co nějakým způsobem rozjeli," dodal prezident Asociace ředitelů základních škol ČR Luboš Zajíc.

[chooze:article;value:500698]

Po čtyřech letech, kdy v resortu podle učitelů úspěšně působil Robert Plaga (tehdy za ANO), přišel na ministerstvo bývalý učitel Petr Gazdík (STAN). Ten se tam ale ohřál jen půl roku, když skončil kvůli kauze Dozimetr. Vystřídal ho tak ústavní právník Vladimír Balaš (STAN), který ve funkci vydržel téměř rok.

"Konec ministra Balaše se úplně neočekával, byť se už několik týdnů mluvilo o tom, že je to jedna z možností. Nicméně to nebylo v souvislosti s jeho zdravotním stavem, ale s nějakou větší rekonstrukcí vlády," doplnil Šídlo.

Balaše, odcházejícího ze zdravotních důvodů, má nahradit bývalý rektor a současný ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. "Mikuláš Bek mohl a měl být ministrem školství už od samého začátku. Ušetřilo by to této vládě spoustu problémů. V té funkci ještě může leccos dokázat," dodal Pehe.

[chooze:article;value:500779]

"Mikuláše Beka znám mnoho let jako kolegu z akademického prostředí. Pokud ho navrhnou Starostové, tak navrhují někoho, kdo splňuje všechny odborné předpoklady," uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

"Nového ministra bude čekat vyjednávání rozpočtu na příští rok, což určitě nebude jednoduché," odhaduje místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS) Markéta Seidlová.

Vysokoškolští vyučující hrozí stávkami a učitelům se má přidávat do výše 130 procent průměrné mzdy. Bek na to musí najít peníze. I přes politickou nestabilitu se některé reformy ve školství daří posouvat dopředu. Podle odborníků je to hlavně díky neziskovým organizacím, které se v problematice angažují.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.